Istražujemo

Svetlana Cenić: Romi deklarativno imaju prava kao i svi ostali, ali u praksi nemaju

"Potpišu oni i međunarodne akcione planove pa ih se ne drže, tako da akcioni plan ne znači ništa ovdje gdje ne postoji odgovornost ni za poštovanje zakona a kamoli akcionih planova“

Razgovarala: D.Mrkić

Profesorica ekonomije, ekonomska i politička analitičarka, Svetlana Cenić, izjavila je da je Bosna i Hercegovina zemlja sa najvećim brojem akcionih planova i strategija po glavi stanovnika.

Kako je kazala za portal Newipe, kad su u pitanju akcioni planovi za Rome, mnogo ih je ali ništa se konkretno ne dešava.

„Oni naprave akcioni plan, ali više nikad niko ne pita šta je ispunjeno i dokle je došlo. Znate koliko ima akcionih planova… Mi nismo društvo jednakih mogućnosti, to prvo treba sebi da priznamo, jer u tom lancu maltene među zadnjima su Romi, a ni ovi drugi što sebe zovu konstitutivni nemaju jednake mogućnosti“, rekla je Cenić.

Poručila je da od akcionih planova ne treba ništa očekivati.

„Kod nas se sve pretvorilo u to ko je bliže vlasti, ko dođe na pravo mjesto u pravo vrijeme, učlani se u stranku, koliko je servilan… Tako svi prave karijere. Onaj ko je u centru grada i onaj ko je u unutrašnjosti nema jednake mogućnosti, naravno, a pogotovo nemaju Romi zato što, kao što se vidi, sjete ih se samo za Dan Roma, ili kad je romska slava i to je sve. A Romi su jedini narod koji niti je ratovao, niti je počeo ratovati, niti zna šta su to granice. Međutim, još uvijek je kod nas prisutno neznanje koje rađa predrasude“, istakla je.

Dodala je da u našoj zemlji ne postoji vladavina prava.

„Romi deklarativno imaju prava kao i svi ostali, ali u praksi nemaju. Tako mi svi imamo deklarativno pravo, a u praksi nemamo. Zašto? Zato što nema vladavine prava. Onog momenta kada bude vladavina prava i onaj ko raspolaže finansijskim sredstvima biće odgovoran. E to može Romima pomoći“, kazala je Cenić.

Kako je naglasila, Romi su kontinuirano na mapi, ali akcioni planovi se ne ispunjavaju.

„Ovako ih se sjete i prave akcione planove da zadovolje nekoga, i da se kaže da je urađen akcioni plan. Ja sam toliko akcionih planova u životu vidjela da mi je zlo. Samo ne znam koji je ispunjen – ni jedan. Potpišu oni i međunarodne akcione planove pa ih se ne drže, tako da akcioni plan ne znači ništa ovdje gdje ne postoji odgovornost ni za poštovanje zakona a kamoli akcionih planova“, rekla je.

Zaključila je da se novac koji se izdvaja ne vidi jer ne ide u konkretnu pomoć.

„Najlakše je angažovati nekog konsultanta, pa njemu platiti da ne radi ništa ili da gradi svoju karijeru, i u nekakve papire, strategije, akcione planove, okrugle stolove itd. Daj napravi čovjeku kuću, daj mu posao, daj mu nešto, jednake mogućnosti, stipendiju, bilo šta od toga, i to je konkretna pomoć. A okrugli stolovi, seminari, promotivni papiri…to je da se pare potroše, da neko uzme dnevnicu a zapravo vi ne napravite nikakvu uslugu, odnosno to je obaveza društva. Ne napravite nikome ništa, ne doprinesete konkretnom rješavanju problema“, poručila je Cenić.

Inače, vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici usvojilo je Akcioni plan BiH za društvenu inkluziju Roma i Romkinja za period 2021.-2025. godine. Kako je rečeno, mjerama i aktivnostima u okviru Akcionog plana želi se smanjiti diskriminacija Roma i Romkinja i zaustaviti ‘antidžipsizam’, unaprijediti njihova zapošljivost i zapošljavanje, poboljšati uslovi stanovanja romske populacije u BiH, unaprijediti dostupnost i kvalitet zdravstvene zaštite, kao i obuhvat njihovog obrazovanja u BiH djelotvornijom realizacijom ranije usvojenog Okvirnog plana o obrazovnim potrebama Roma.

Za provođenje ovog plana u petogodišnjem period bit će potrebno iz različitih izvora finanasiranja, uključujući donatorska i sredstva lokalnih zajednica, obezbijediti više od 98 miliona KM, najviše za poboljšanje uslova stanovanja romske populacije, i to oko 73 miliona KM.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button