Region

“Art aparat” nastavlja da promoviše romsku kulturu i zajednicu

Nakon poseta Petrovcu i selu Hajdukovo u Vojvodini, „Art aparat“ nastavlja da putuje po Srbiji. Zajedno sa Grupom za decu i mlade „Indigo“ iz Niša imali su radionice o muzici, horsku probu i radionice o različitim kulturama

Proba muzičkog hora, radionice o muzici i razgovor o interkulturalnsoti i njenoj važnosti neke su od aktivnosti koje je udruženje „Art aparat“ imalo tokom posete Društvenom centru Niš, čiji je osnivač Grupa za decu i mlade „Indigo“.

Kako ističu, deca su reagovala fenomenalno, jer je, kako kažu, muzika je umetnost koja dopire do skoro svakoga.

Nakon poseta Petrovcu i selu Hajdukovo u Vojvodini, „Art aparat“ nastavlja da putuje po Srbiji. Zajedno sa Grupom za decu i mlade „Indigo“ iz Niša imali su radionice o muzici, horsku probu i radionice o različitim kulturama.

Indigo je značajan akter u zajednici u Nišu. Oni su osnivači Društvenog centra u kojem se mnoga romska osećaju kao da im je ovo kao drugi dom. Mi smo sa njima radili muzičke radionice i to i sa mlađom i sa starijom grupom, kako bismo videli kako oni ovde funkcionišu i šta je ono što se njima dopada. Doneli smo neke pesme iz našeg repertoara. Meni je zaista bilo fenomenalno, deca su super reagovala, kaže članica udruženja „Art aparat“ i muzička pedagoškinja Maja Ćurčić.

U „Indigu“ ne kriju zadovoljstvo što su imali priliku da ugoste udruženje „Art aparat“ iz Beograda. Predsednica udruženja Tamara Simonović ističe da su našli zajedničke principe koje koriste u radu.

Imali smo priiliku i da zajedno zapevamo, da vidimo kako izgleda jedna proba hora u malom. Uživali smo. I mlađa i starija deca su učestvovala. Potrebno je raditi na zbližavanju zajednice, jer ćemo time dovesti do promena u društvu i smanjiti tu socijalnu distancu, kako bi bili saveznici i solidarni jedni sa drugima, kaže ona.

Radionicama su se priključili i studenti Filozofskog fakulteta u Nišu. Ovakav pristup radu se, kažu, do sada svima dopao jer deci daje priliku da se osećaju lepo, ali i da nešto više nauče o muzici.

Muzika je umetnost koja dopire do skoro svakoga. Mi do sada nismo imali slučaj da neko dete, odrasla osoba ili starija osoba reaguje nekakvim zatvaranjem na muziku. Muzika sve nas otvara i budi u nama neku želju za komunikacijom i samoispoljavanjem, što mislim da je jako važno, ne samo u radu sa ovom zajednicom, nego i inače u životu svih ljudi, objašnjava Ćurčićeva.

Svaka zajednica koju su do sada posetili bila je specifična i drugačija. Upravo su kroz radionice o interkulturalnosti uspeli da daju svoj doprinos, jer se, kako kaže, time bave i žele da nastave tim putem.

Temu interkullturalnosti ćemo proširiti kako bismo uključili mnogo više i druge manjinske grupe, jer smo se sada fokusirali na samo ovu jednu. Saradnja sa udruženjima je dobar osnov za dalje zajedničke projekte kojima se nadamo u budućnosti – zaključuju organizatori.

Da podsetimo, udruženje „Art Aparat“ već šest godina okuplja romsku decu i mlade, ali i druge ljude zainteresovane za romsku kultura i zajednicu. Ranije su bili fokusirani samo na Beograd, a sada im je plan da svoje multikulturalne radionice organizuju širom Srbije.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button