Region

HRVATSKA: Romi od Indije traže priznanaje statusa dijaspore

D.M.

Danas je u Zagrebu počela dvodnevna konferencija posvećena Romima, pod nazivom „Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze“. Ova međunarodna konferencija predstavlja do sada najveće obilježavanje Međunarodnog dana Roma u Hrvatskoj, u kojoj učestvuju Romi iz 17 država svijeta.

Centralna tema konferencije je status Roma u odnosu na njihovo indijsko porijeklo koji nikada nije politički priznat, kao i povezanost Indije i Hrvatske.

U svom uvodnom obraćanju, premijer Hrvatske, Andrej Plenković, kazao je da su budžetska sredstva za romske institucije i udruženja u Hrvatskoj od 2016. godine do danas gotovo udvostručena, te da iznose oko 6,66 miliona eura godišnje.

Kako je istakao, posebno je važna izgradnja romskog Memorijalnog centra u Uštici kod Jasenovca sa Zidom boli, ocijenivši kako je to jedinstven centar u cijeloj Evropi.

„Zid boli nas podsjeća na obilježavanje najvećeg zločina nad romskim narodom, genocida počinjenog od strane nacističkog i ustaškog režima tokom Drugog svjetskog rata. Procjena je da je u tom najmračnijem razdoblju svjetske historije ubijeno između 250 i 500 hiljada Roma. Historiju, nažalost, ne možemo promijeniti, ali zbog tih strašnih događaja iskreno žalimo i na ta nedjela trebamo stalno podsjećati i bezuvjetno ih osuđivati”, poručio je Plenković.

Naglasio je i da je za bolju integraciju Roma u hrvatsko društvo najvažnije zadržavanje mladih Roma u obrazovnom sistemu.

Zastupnik romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi poručio je kako bi priznanjem Roma kao indijske dijaspore Romi konačno dobili svoju matičnu državu.

„Središnja tema konferencije koju danas otvaramo je status Roma u odnosu na naše indijsko porijeklo koje nije nikad politički priznato, iako ono nije upitno. Pitanje je je li nam dovoljna kulturna i prigodna saradnja s Indijom ili bi trebalo ići korak dalje i tražiti da nam se, kao narodu, omogući i neki vid formalno-pravnog, političkog priznanja”, kazao je Kajtazi.

Dodao je da će se na kraju konferencije potpisati zajednička deklaracija u kojoj će se donijeti zaključci vezani uz temu Roma kao indijske dijaspore.

Inače, na ovoj konferenciji sudjeluju predstavnici Roma iz Indije, Francuske, Njemačke, Italije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije, Turske, Kosova, Bugarske, Slovačke, Nizozemske, Latvije, Španije, Mađarske, Belgije, te Bosne i Hercegovine.

Naučne teme dvodnevne konferencije su „Stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu“, „Migracija Roma“, „Romski jezik i jezikoslovlje“ i „Pluriperspektivnost u pristupu proučavanja romske problematike“.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button