Copy pasteIstražujemo

Kako je Zapad prihvatio nacistički bataljon u Ukrajini uime borbe za slobodu

Bataljon nije smirio svoju retoriku, a osam godina borbi u Donbasu samo ga je ojačalo i radikaliziralo. Od 2018. Azov ima vlastitu uličnu stražu zvanu Nacionalna milicija kako bi uspostavila red u Kijevu. "Red" je značenje za napade na Rome i članove LGBT grupe, ranije je izvijestio Radio Slobodna Evropa

Pripremila: Redakcija

Bataljon Azov, koji je dio ukrajinske vojske, podijelio je ovih dana svjetsku javnost. Riječ je o borbenoj grupi koja otvoreno baštini naslijeđe nacizma, ali kojoj Zapad “gleda kroz prste”, jer se bori protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Zapadne vlade i kompanije poput Facebooka odlučile su tolerirati ovu jedinicu zbog njene važnosti unutar odbrambenih snaga unutar Ukrajine. S druge strane, pojedinci ukazuju na to da je tolerisanje ovakve formacije neprihvatljivo.

Inače, ovdje se radi o vojnoj jedinici koja je prerasla u ideološko-politički pokret, čija je centralna baza kraj grada Mariupolja, koji leži na obali Azovskog mora. Mariupolj je jedan od gradova koji su najteže stradali u ruskoj invaziji.

Azov je desničarska vojna jedinica, sastavljena od ultranacionalista, koje se nerijetko optužuje da njeguju neonacizam, a posebno je spominju Rusi kao opravdanje za “denacifikaciju” Ukrajine. Na svom početku brojali su oko 900 vojnika, a sad prema procjenama ima ih 2.500. Svi su dobrovoljci.

Politički prevrat u Ukrajini 2014. godine, a koji je odredio i budućnost same države, sa sobom je neminovno donio i rast nacionalističkih i desničarskih pokreta koji, baš kao i svi pokreti ovakvog tipa, svoje korijene imaju još u 19. i 20. vijeku kada je ideja o nacionalnoj nezavisnosti Ukrajine bila naročito izražena na zapadu države.

Međutim, nakon 2014. godine i proevropskih protesta u Kijevu, u regiji Donbas javili su se prvi znakovi separatizma koji su doveli i do uspostavljanja Nezavisne Republike Donjeck i Nezavisne Republike Lugansk.

Separatističke aktivnosti dovele su i do militarizacije nacionalističkih pokreta u Ukrajini, a upravo jedan od njih bio je i pokret Azov koji je osnovan 2014. godine u Berdjansku. Iako je okupljao borce iz južnog dijela Ukrajine, veliki broj pripadnika pokreta bio je zapravo iz istočnih dijelova zemlje koji su se preko noći našli pod kontrolom proruskih separatista.

Na početku rata u Ukrajini 2014. godine, bataljon Azov je smatran paravojnom formacijom koju mahom čine pripadnici brojnih nacionalističkih i huliganskih skupina koji njeguju ideje nacionalizma, bijele supremacije i nacionalsocijalizma.

Bataljon su osnovali pripadnici desničarskih organizacija, između ostalog članovi organizacije Patrioti Ukrajine i Nacional-socijalističkog saveza Ukrajine, koji je nastao 2008. godine s ciljem uspostave nacional-socijalizma u Ukrajini. Uskoro se bataljon dokazao u vojnom smislu, da bi u novembru postao dio ukrajinske vojske, uprkos brojnim optužbama za ratne zločine, poput mučenja ratnih zarobljenika, piše Index.

Prema pisanju RTV Slovenije, bataljon Azov čine volonteri iz ultranacionalističke organizacije Petrioti Ukrajne i neonacističke grupe Social-National Assembly (SNA). Obje grupe su veličale ksenofobiju i neonacističke ideale te napadali migrante, pripadnike romske zajednice, pripadnike manjina i svoje ideološke suparnike.

Bataljon nije smirio svoju retoriku, a osam godina borbi u Donbasu samo ga je ojačalo i radikaliziralo. Od 2018. Azov ima vlastitu uličnu stražu zvanu Nacionalna milicija kako bi uspostavila red u Kijevu. “Red” je značenje za napade na Rome i članove LGBT grupe, ranije je izvijestio Radio Slobodna Evropa.

Poznato je da je ova grupa uništavala romske kampove u Ukrajini i maltretirala stanovnike, palila im kuće pri čemu su mnogi Romi ostali beskućnici.

Kako izvještava RTV Slovenije, za utvrđivanje svog položaja bataljon regrutuje neonaciste i ekstremne desničare iz Njemačke, Velike Britanije, Brazila, Švedske, Norveške, Amerike i drugih država, što zadnjih godina dokumentuju između ostalih, Spiegel, Guardian i BBC. Regrutovanje se u zadnje tri sedmice rata samo još intenziviralo pa u Ukrajnu dolazi sve više dobrovoljaca i ekstremnih desničarskih simpatizera.

Časopis Time je lani u reportaži o Azovu pisao o tome kako bataljon utrebljava Facebook za radikalizaciju i osposobljavnje novih članova. Pri tome navode da je Azov u biti „mnogo više nego samo policija“, te da imaju vlastitu političku stranku, dvije izdavačke kući, ljetne kampove za djecu i patrole i stražu koja patrolira po ulicama ukrajinskih gradova. Za razliku od ideoloških istomišljenika u SAD i Evropi ima i vojno krilo sa najmanje dva uporišta za trening i opsežnim arsenalom oružja, od dronova, oklopnih vozila do artiljerije.

RTV Slovenije ističe da Facebook ima veliku ulogu kod regrutacije i širenja propagande, a koji se inače brani da pokušava zaustaviti širenje desničarskih ekstremista. Azov su 2016. godine označili kao “opasnu organizaciju”, ali su uspkos tome stranice povezane sa grupom i dalje širile propagandu i reklamirale komercijalne artikle povezane sa brendom Azov.

Na dan kad su ruske snage napale Ukrajinu, Facebook je odlučio da prekine zabranu veličanja Azova na svojim stranicama. „Privremeno  ćemo dozvoliti rijetke iznimke kao zahvalnicu puku Azov, strogo u kontekstu odbrane Ukrajine ili njihove uloge u okviru ukrajinske nacionalne garde“, poručili su iz Facebooka i istaknuli da je govor mržnje i veličanje nasilja još uvijek zabranjeno.

Svakako je nesumnjivo da je Rusija agresor u Ukrajini i da se njen napad ničim ne može i ne smije opravdati. Isto tako, ta činjenica ne bi smjela voditi ka priznavanju i legitimizaciji nacističkih formacija na bilo kojoj strani, kada se uzme u obzir koliko zla je ta ideologija nanijela u prošlosti.

(Newipe)

Preko
Sa slovenačkog prevodio A.Vučković
Izvor
RTV SLO

Srodni artikli

Back to top button