Novosti

Evropska unija i Vijeće Evrope pokrenuli kampanju “Blokraj mržnju. Podijeli ljubav!”

Kampanja „Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!“ ima za cilj suzbijanje različitih oblika govora mržnje usmjerenih na određene zajednice i pojedince u bosanskohercegovačkom društvu

Evropska unija i Vijeće Evrope danas su zvanično predstavili kampanju„Blokraj mržnju. Podijeli ljubav!“ na događaju održanom u Sarajevu, uz poruku da svaki građanin i građanka Bosne i Hercegovine mogu imati značajnu ulogu u borbi protiv govora mržnje korištenjem pozitivnog jezika i uvažavanjem drugih osoba.

„Izražavanje mržnje, pogotovo na društvenim mrežama i internetu, nažalost danas je vrlo česta pojava. Međutim, svako od nas može biti pozitivan primjer. Možemo poticati jedne druge da cijenimo ljudsko dostojanstvo u svakodnevnom životu, te izabrati da ne vrijeđamo, da ne mrzimo i da ne stigmatiziramo druge”, poručila je šefica Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova.

Na događaju je naglašeno da bez obzira kojoj društvenoj skupini pripadamo, svi možemo biti izloženi govoru mržnje, ali on svakako najviše pogađa najranjivije. Spriječiti govor mržnje svakako je nešto što zavisi od pojedinaca. Ali ličnim djelovanjem itekako možemo ukazati na njegove posljedice.

Vršilac dužnosti zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Jurgis Vilčinskas, istakao je da EU neće ostati ravnodušna na govor mržnje i da ostaje spremna da podrži Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv ovog fenomena.

„Nasilje koje se dešava na društvenim mrežama ne ostaje samo na društvenim mrežama; to je pravo nasilje, ali društvene mreže nam nude načine da mu se suprotstavimo i promovišemo toleranciju i međusobno razumijevanje online. Vjerujem da će nam ova kampanja pomoći da pojačamo poruke mira i poruke različitosti“, rekao je Vilčinskas.

Zamjenica gradonačelnice Grada Sarajeva Anja Margetić, istakla je da svi mi zajedno, odnosno svaki građanin kao pojedinac je odgovoran da skrene pažnju na govor mržnje, da stane u zaštitu onoga protiv koga se vrši govor mržnje.

Samo zajedno, kao društvo, možemo efikasnije djelovati da se ova anomalija svede na minimum, dodala je.

Zakodavni i institucionalni okvir koji osuđuje govor mržnje i bori se protiv njega su ključni, da bismo smanjili posljedice štetnih stereotipa koji utječu na pojedince, kompletne porodice, ali i cijelo društvo.

„Govor mržnje kao način izražavanja je štetan za društvo u cjelini, nagriza ga i stvara prostor za širenje netolerancije i pravne nesigurnosti, ukoliko nadležne institucije ne poduzimaju radnje protiv onih koji se govorom mržnje služe. Za jedno društvo, najveći problem predstavlja kada nosioci javnih ovlaštenja se koriste govorom mržnje jer se time indirektno šalje poruka javnosti da su to dozvoljene, čak i poželjne radnje“, naglasila je dr Jasminka Džumhur, ombudsmanka u Bosni i Hercegovini.

Kampanja „Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!“ ima za cilj suzbijanje različitih oblika govora mržnje usmjerenih na određene zajednice i pojedince u bosanskohercegovačkom društvu. Odvijaće se onlajn,  putem  stranica na društvenim mrežama, kao i kroz javne događaje. U aktivnostima će učestvovati istaknute javne ličnosti, institucije i aktivisti, koji će, kroz lične priče, svjedočanstva i razmjenu dobrih praksi, promovisati različitost i jednakost u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ambasadori i ambasadorke kampanje protiv govora mržnje za Bosnu i Hercegovinu su istaknute javne ličnosti, uključujući košarkaške reprezentativke Mateu Tavić i Milicu Deuru, člana rukometnog tima Borisa Vrhovca, novinara i pisca Dragana Bursaća i mlade influensereJosipa Milanovića i Nejru Kamerić Nevicki. Podržali su ovu kampanju jer vjeruju da mogu napraviti promjenu na putu ka inkluzivnijem i ravnopravnijem društvu.

Kampanja se provodi u sklopu projekta „Promocija različitosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini“ koja je dio zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

(Newipe)

Izvor
VIjeće Evrope BiH

Srodni artikli

Back to top button