Region

Održan poslednji sastanak SKGO mreže u okviru programa “Podrška EU inkluziji Roma – osnaživanje lokalnih zajednica”

Strategija za razvoj Roma važno je spustiti na lokalni nivo, jer se “život živi na lokalu”, poruka je jedanaestog sastanka Mreže za romska pitanja Stalne konferencije gradova i opština.

M.M.K.

Zamenik generalnog sekretara SKGO, Ivan Milivojević, izjavio je da je ovaj sastanak Mreže poslednji tokom trajanja Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, ali je naglasio da će SKGO nastaviti aktivnosti na polju inkluzije Roma, kao i da će sastanci Mreže biti održavani i u narednom periodu. Predstavio je realizovane aktivnosti u okviru Programa i tom prilikom najavio i održavanje finalne konferencije koja će biti održana 3. marta, u Beogradu.

Da je SKGO izuzetno važan partner koji mnogo radi na unapređenju položaja romske zajednice i izrazio je nadu da će i u narednom periodu saradnja biti uspešna, potvrdio je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romska nacionalne manjine.

On je izjavio je da usvojena revidirana Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2022-2030. i izrazio važnost „spuštanja“ Strategije na lokalni nivo, jer iako se Strategije pišu na centralnom nivou, život se živi na lokalu. Nakić je istakao značaj uspešne implementacije Strategije i da je u tom procesu neophodna saradnja državnih organa, lokalne samouprave i organizacija civilnog društva.

“Veliki broj problema romske zajednice je moguće rešiti na lokalnom nivou i zbog toga su predstavnici Saveta obišli veliki broj lokalnih samouprava. Nastojimo približiti rad Saveta i romskoj zajednici tako da je u prethodnom periodu intenzivirana saradnja i u tom segment”, izjavio je Nakić i dodao da je izuzetno važan multisektorski pristup tako da će Nacionalni savet pružiti punu podršku radu mobilnih timova za inkluziju Roma.

Mirjana Maksimović, projekt menadžer iz Delegacije Evropske unije je istakla da je Program „Podrška EU inkluziji Roma“ ispunio sva očekivanja, pa čak i više od toga.

„Svima nam je cilj da radimo na održivosti postignutih rezultata, a naši projekti su fokusirani na podržavanje uspostavljenog sistema koji je uspostavljen“, izjavila je Maksimović.

Tokom radnog dela sastanka fokus je bio na predstavljanju grant šeme Programa „Podrška EU inkluziji Roma“, koji finansira Evropska unija, a sprovodi SKGO, tokom koje je realizovano 36 projekata koji su za temu imali zapošljavanje, borbu protiv diskriminacije i promociju ravnopravnosti romske nacionalne manjine.

Rezultate grant šeme predstavio je Vladimir Zafirović, koordinator komponente 2 na Programu, dok je Ivana Miljanović iz Gradske opštine Crveni Krst iz Niša predstavila projekat „Klub za zapošljavanje Roma”.

O rezultatima projekta „Novi Sad za jednakost romskih devojaka i devojčica”, govorile su Vesna Cvjetanović i Tatjana Lazor.

O primeni afirmativnih mera u oblasti obrazovanja govorila je dr Snežana Vuković, šefica Odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. O programiranju javnog zdravlja u gradovima i opštinama koje je i prilika za unapređenje zdravlja romske populacije, govorila je dr Jasmina Tanasić, programska direktorka u SKGO.  

U nastavku skupa održana je „Peer to peer“ radionica za članove mobilnih timova za inkluziju Roma.      

Jedanaesti sastanak Mreže za romska pitanja Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) održan je 22. februara 2022. godine. Ovom prilikom članovima Mreže obratili su se: Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara SKGO, Dalibor Nakić, predsednik Saveta romske nacionalne manjine i dr Mirjana Maksimović, program menadžerka u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button