Novosti

Za uvođenje romskog jezika u školama TK, još uvijek se čeka prijedlog Pedagoškog zavoda

Prije nekoliko dana pojavile su se nade da će ovog puta ta namjera konačno biti sprovedena u djelo. Organizacije su najavile da je dogovoreno uvođenje romskog jezika u nastavni plan i program, te da bi sve trebalo krenuti od jeseni

D.M.

Iako su pojedine romske organizacije nedavno najavile da se od naredne školske godine uvodi romski jezik u škole u Tuzlanskom kantonu, za Newipe je iz nadležne institucije rečeno da to ipak nije sigurno.

„Da li će se uvesti romski jezik, kao fakultativan nastavni predmet, do septembra 2022. godine, za sada se ne možemo izjasniti, sve dok od Pedagoškog zavoda TK ne zaprimimo njihov Prijedlog“, kazao nam je Fikret Vrtagić, pomoćnik ministra za obrazovanje i edukaciju TK.

O uvođenju romskog jezika u ovom kantonu govori se već dugi niz godina.

Prije nekoliko dana pojavile su se nade da će ovog puta ta namjera konačno biti sprovedena u djelo. Organizacije su najavile da je dogovoreno uvođenje romskog jezika u nastavni plan i program, te da bi sve trebalo krenuti od jeseni. Tim povodom Newipe je kontaktirao Ministarstvo obrazovanja i nauke TK.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona vodi aktivnosti vezano za donošenje Nastavnog plana i programa za fakultativni nastavni predmet Romski jezik, historija, tradicija i kultura Roma. Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo, pripremila je Nacrt Nastavnog plana i programa fakultativnog nastavnog plana i programa nastavnog predmeta Romski jezik, historija, tradicija i kultura Roma koji treba Pedagoški zavod Tuzlanskog kantona da predloži Ministarstvu, jer Ministarstvo, u skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju donosi nastavne planove i programe na prijedlog Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona i nakon obavljene javne rasprave. Ministarstvo još nije od Pedagoškog zavoda zaprimilo Prijedlog Nastavnog plana i programa Romskog jezika“, kazao je Vrtagić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button