Region

List Danas izvinio se zbog skandaloznog teksta o Romima

Podsjetimo, pisac Marko Vidojković u svojoj kolumni u srbijanskom listu “Danas” u pokušaju da, kako sam kaže, “bude slikovit”, napisao je tekst kojim diskriminiše i vrijeđa Rome. Vidojković je Rome optužio da, “u skladu sa tradicijom i običajima, bezbrižno prose po semaforima, duvaju ljepak i šmrču heroin

Uredništvo lista „Danas“ izrazilo je žaljenje zbog tumačenja i reakcija koje su se pojavile u javnosti povodom kolumne Marka Vidojkovića “Raj u Vuka Vrčevića” objavljene u ovom listu i na portalu.

„Pomenuta kolumna je objavljena prije svega kao ironična kritika političke zloupotrebe naših sugrađana Roma, koju je pisao jedan književnik u svom prepoznatljivom stilu“, naveli su iz ovog lista.

Dalje su naveli da su zgroženi optužbama da „Danas“ promoviše rasističke stavove.

„Zgroženi smo optužbama da Danas na ovaj način promoviše rasističke stavove, imajući u vidu našu višedecenijsku uređivačku politiku u kojoj smo se uvijek zalagali za prava svih ljudi, ma koje vjere, rase i nacije bili, i po tome je naš list poznat u svjetskim okvirima. Ako je kolumna Marka Vidojkovića povrijedila bilo čija osjećanja, što nam nikako nije bila namjera, iskreno se izvinjavamo prije svega Romima, čitaocima i pratiocima na društvenima mrežama“, kazali su iz lista „Danas“.

Podsjetimo, pisac Marko Vidojković u svojoj kolumni u srbijanskom listu “Danas” u pokušaju da, kako sam kaže, “bude slikovit”, napisao je tekst kojim diskriminiše i vrijeđa Rome. Vidojković je Rome optužo da, “u skladu sa tradicijom i običajima, bezbrižno prose po semaforima, duvaju ljepak i šmrču heroin i da im je to i džeparenje po gradskom saobraćaju dozvoljeno jer je režim postigao istorijski dogovor sa njima”.

Ovaj tekst izazvao je brojne osude javnosti, a građanski pokret Opre Roma Srbija podnio je krivičnu prijavu protiv lista “Danas” zbog ovog teksta.

Vidojkovićev komentar je bio skandalozan i neprihvatljiv, i uklapa se u stereotipe koji mnogi imaju prema romskoj populaciji. Sramotno je da jedan pisac iznosi takve komentare na račun Roma. U svakom slučaju, dobro je što je list „Danas“ brzo reagirao i uputio izvinjenje.

Riječ je o veoma osjetljivoj tematici s kojom se ne treba „igrati”, a ovaj narativ se ne smije koristiti u bilo kakve svrhe, obzirom da može nanijeti još veću štetu poziciji nacionalnih manjina.

Srodni artikli

Back to top button