Novosti

Apel za pridržavanje profesionalnih i etičkih standarda u izvještavanju o Ukrajini

Kako se nadalje navodi, očekivano je da će vojni napad pratiti i pojačane kampanje dezinformacija, koje se već uveliko primjećuju, a čemu svjedoče i fact-checking redakcije širom Evrope

Redakcije Istinomjera i Raskrinkavanja pozvali su danas bh. medije, kao i zvaničnike, da se prilikom izvještavanja i komentarisanja napada na Ukrajinu drže činjenica te profesionalnih i etičkih standarda.

– Napad Rusije na Ukrajinu došao je nakon brojnih kampanja dezinformacija i širenja političke propagande koja je korištena i još se koristi da opravda čin agresije prema suverenoj državi, kojim je prekršeno međunarodno pravo i pokrenuti procesi destabilizacije sa nesagledivim posljedicama – navodi se u saopćenju za javnost spomenutih redakcija.

Kako se nadalje navodi, očekivano je da će vojni napad pratiti i pojačane kampanje dezinformacija, koje se već uveliko primjećuju, a čemu svjedoče i fact-checking redakcije širom Evrope.

– Stoga apelujemo na bh. medije, kao i na zvaničnike/ce, da se prilikom izvještavanja i komentarisanja napada na Ukrajinu drže činjenica te profesionalnih i etičkih standarda koji su od ključnog značaja kada se govori o tragičnim događajima poput ratnih sukoba – navodi se u saopćenju.

Istovremeno se ukazuje na fact-checking resurse, “koji posebno mogu biti korisni medijima kako bi na vrijeme uočili dezinformacije koje se u ovom trenutku vrlo brzo ‘prelijevaju’ između različitih jezičkih područja te se šire kako po društvenim mrežama, tako i od zvaničnih medija i javnih zvaničnika/ca nekih država”.

– U Ukrajini trenutno rade dvije fact-checking redakcije, Vox Ukraine i StopFake, koje su verifikovane potpisnice Kodeksa Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN). Pored ukrajinskih, niz drugih fact-checking redakcija koje su potpisnice IFCN-ovog kodeksa (link) iz sata u sat rade na provjeri i raskrinkavanju dezinformacija o ratu u Ukrajini, koje se šire – ističe se u saopćenju.

Redakcije Istinomjera i Raskrinkavanja će, kako se, također,  navodi, intenzivno pratiti i provjeravati informacije koje se pojavljuju u domaćem i regionalnom javnom prostoru, zajedno sa ostalim članicama regionalne SEE Check mreže.

– Koristimo ovu priliku da izrazimo solidarnost sa svojim kolegama/icama iz Ukrajine, kao i sa svim njenim građanima/kama – navodi se u saopćenju.

(FENA)

Srodni artikli

Back to top button