Region

Srbijanski pisac Marko Vidojković izvrijeđao Rome, podnesena krivična prijava

Pisac Marko Vidojković u svojoj kolumni u listu “Danas” u pokušaju da, kako sam kaže, “bude slikovit”, napisao je tekst kojim diskriminiše i vrijeđa Rome. Naime, Vidojković je Rome optužo da, “u skladu sa tradicijom i običajima, bezbrižno prose po semaforima, duvaju ljepak i šmrču heroin i da im je to i džeparenje po gradskom saobraćaju dozvoljeno jer je režim postigao istorijski dogovor sa njima”.

Vidojkovićev tekst izazvao je brojne osude javnosti.

U Romskom nacionalnom savjetu ocjenjuju Vidojkovićevu kolumnu kao skandaloznu i ističu da su Romi ravnopravni građani Srbije. Sam Vidojković, u pokušaju da objasni šta je htio da kaže, nastavio je da vrijeđa i omalovažava, ovog puta one koji se ne slažu sa njim.

Vidojković u kolumni pod naslovom “Raj u Vuka Vrčevića” opisuje kako izgleda život Roma ispod Pančevačkog naselja i apostrofita kako istoričari nagađaju da su Romi tu pronašli svoju sreću pošto su “protjerani iz sličnih staništa na Dorćolu, kod Sava centra i Belvila”.

– Ispoštovali su svoju tradiciju i podigli naselje od kartona (nekorektni novinari će ga nazvati „nehigijenskim“) tamo gdje njima najviše odgovara. Blizu centra. Ništa ovdje nije divlje. Ako slučajno vidite zapaljene gume, to je dio lokalnog ekološkog plana za spaljivanje nepotrebnih sirovina, a možda se i neko napio, zbog mjesečine, kiše ili neuzvraćene ljubavi, pa, eto, zapalio gume – piše Vidojković.

Dalje u kolumni čitaoce savjetuje da u tom slučaju ne zovu vatrogasce.

– Na svaku protivpožarnu intervenciju ovdje se odgovara tradicionalno, sa tri nova požara. Vatrogasci će ponekad, u skladu sa lokalnim običajima, biti kamenovani, a ako se požar proširi na obližnje kuće, ništa strašno, to je samo karton i to je samo život – ocjenjuje Vidojković.

Kako tvrdi, policija neće nikada intervenisati jer je “režim sa Romima postigao istorijski dogovor”.

– Prethodne gradske vlasti su ih silom tjerale sa decenijskih ognjišta i zgarišta, a napredna vlast mudro je zaključila da Romima treba ostaviti slobodu neometanog upražnjavanja višedecenijskih navika, sve dok organizovano glasaju za „Vućićića“, koji će im darovati i poklon-paket, čiji će sadržaj, bez izdavanja fiskalnog računa, preprodavati na trotoaru, kraj pijace – naglašava Vidojković.

Konačno, pisac ističe da Rome niko u Beogradu ne šikanira, da oni “bezbrižno prose po semaforima, duvaju ljepak i šmrču heroin, u skladu sa običajima i tradicijom”.

– Dozvoljeno im je (i ne samo njima) da džepare po gradskom saobraćaju, sve može, samo ako određenog dana sjedneš u bijeli kombi koji će te odvesti na glasačko mjesto i tamo glasati kako ti je rečeno. Ne protjeruješ ih, kao zli Đilas, u udaljene kontejnere, odakle se ne može pješaka do tržnog centra. A ne mogu ljudski ni da gore – zaključuje Vidojković.

S druge strane, u Romskom nacionalnom savjetu šokirani su Vidojkovićevom kolumnom koju ocjenjuju kao “skandaloznu”.

– Romi su ravnopravni građani ove države. Poštujemo Srbiju, mi smo vijekovima uz ovu državu i podržavamo politiku stabilnosti i ekonomskog napretka, a ne politiku rušilačke mržnje i podrugivanja prema Romima. Omalovažavanje Roma je stereotip koji više govori o onima koji to čine nego o nama – ističe za “Blic” Dalibor Nakić, predsjednik Romskog nacionalnog savjeta.

Građanski pokret Opre Roma Srbija podnio je krivičnu prijavu protiv lista “Danas” zbog ovog teksta.

-Svaka rečenica ovog članka je uperena protiv romske zajednice, tačnije čitav tekst, čije izjave izazivaju rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost i dovode romsku zajednicu u neravnopravan položaj, a opšte je poznato da romska zajednica u ovaj položaj nije dovedena samovoljno ili još gore u skladu sa svojom tradicijom i običajima kako je autor ovog teksta naveo, već zbog lošeg socio-ekonomskog statusa koji je potvrđen i raznim strateškim dokumentima, koje je Vlada posljednjih godina donosila i koji i danas važi, navode u Opre Roma Srbija.

Srodni artikli

Back to top button