Nekategorisano

U Zeničko-dobojskom kantonu besplatan mamografski pregled za 54.000 žena

Prema podacima stručnjaka, učestalost karcinoma dojke u BIH, iako postoji mogućnost liječenja, je tri puta veća od prosjeka EU

D.A.

U Zeničko-dobojskom kantonu počela je realizacija programa besplatne mamografije s ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Program je usmjeren prema 54.000 žena, dobne skupine od 50 i 69 godina starosti, sa područja ovog kantona. Pozivi su protekle sedmice upućeni prema prvoj grupi od hiljadu žena.

Prva pregledana pacijentica u sklopu ovog programa, Saliha Sojkić iz Zavidovića istakla je važnost redovne kontrole i zdravlja.

“Redovno se kontrolišem, želim da se kontrolišem, volim da sam zdrava”, rekla je Saliha.

Njena sugrađanka Marija Dragičević kaže da joj je drago da je dobila poziv, te da postoje institucije koje na ovakav način misle na zdravlje pacijenata.

“Do sada sam radila mamografiju, sve je bilo ok, nije boljelo, preporučila bih svim ženama da se redovno kontrolišu i da misle na svoje zdravlje”, rekla je Marija.

Učestalost karcinoma dojke u BIH je tri puta veća od prosjeka EU

Prema podacima stručnjaka, učestalost karcinoma dojke u BIH, iako postoji mogućnost liječenja, je tri puta veća od prosjeka EU. O značaju planske preventivne mamografije najbolje govori podatak regije partnera – italijanske regije Piemonte, koja u 2019. godini nije imala niti jedan smrtni slučaj od karcinoma dojke.

U Zeničko-dobojskom kantonu na osnovu podataka lokalnog registra za rak u  periodu 2009.-2019. godine ukupno je oboljelo 1.139 pacijentica od karcinoma dojke, od kojih su 322 umrle.

Doktorica – radiolog Amira Hadžić je odnedavno direktorica Doma zdravlja Zavidovići i ističe da je početak ovog programa veoma značajan dan za zdravstvo ZDK, ali i cijele države.

“Organizovani skrining radimo po principima evropskih i svjetskih organizacija za skrining, prvi u državi počinjemo takav proces. Izuzetno sam ponosna što projekt počinje baš u Zavidovićima, čiji Dom zdravlja je prvi ispunio sve organizacione i tehničke preduvjete i osposobio se za provedbu ovog postupka. Kao radiolog, godinama se nadam da će se dogoditi ovakav projekt, da će žene organizovano dolaziti na preglede, da će redovno biti pozivane, da ćemo tako podići svijest o potrebama pregleda, ali i broj rano otkrivenih slučajeva karcinoma dojke, jer on kad se na vrijeme otkrije može se uspješno i izliječiti”, istakla je dr. Hadžić, dodajući da se nada da će pilot projekt iz ZDK prerasti u nacionalni skrining program mamografije svih žena u BiH.

Dvostruka kontrola svih nalaza

Obzirom da se projekt provodi pod patronatom i mentorstvom, te nadzorom ljekara iz Italije i klinike iz Torina, ljekari u ZDK se nadaju da će uskoro postati i “certificirani program skrininga”. Bitno je naglasiti da svaki snimak i pregled, osim ljekara iz ZDK, paralelno obavljaju i ljekari iz Italije, čime se dobija na sigurnosti i kvalitetu očitanja nalaza.

Doktorica Hadžić je pozvala sve žene u ZDK da, kad prime pozivno pismo iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, da se odazovu na  pregled koji je u interesu njihovog zdravlja i života, a i ostale žene da redovno obavljaju samopreglede i na vrijeme prepoznaju bilo kakve promjene, jer samo karcinom koji se na vrijeme otkrije može biti i uspješno izliječen.

Očekuje se da će se broj novooboljelih samo povećati

Svake godine 17 miliona ljudi širom svijeta oboli od nekog karcinoma, a 10 miliona umre. U budućnosti se, uglavnom zbog starenja stanovništva, očekuje da će se broj novooboljelih samo povećati. Ovaj projekt u ZDK sufinansira italijanska Agencija za kooperaciju i razvoj (AICS), a realizuje se u partnerstvu sa RE.TE. – italijanskim Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju – (Associazione di tecnici per la solidarieta e cooperazione internazionale), kantonalnim Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO), Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i za sada četiri zdravstvene ustanove u ovom kantonu, domovima zdravlja u Zavidovićima, Tešnju i Visokom, te Kantonalnom bolnicom Zenica.

(Newipe)

Back to top button