Novosti

PETICIJA KOJOM SE PORUČUJE: Holokaust nije događaj za ismijavanje

Potpisom peticije pomažete da se pošalje jasna i snažna poruka platformi Netflix da Holokaust nije događaj za ismijavanje.

Pripremio: M.H.

Organizacija „The Traveller Movement“ otvorila je online peticiju upućenu platformi Netflix kako bi se uklonio komedijski nastup britanskog komičara Jimmy Carra koji u svom nastupu govori o smrti Roma i Sinta kao pozitivnoj strani Holokausta.

Historičari procjenjuju da je čak polovina od cjelokupnog romskog i sintskog stanovništva Evrope bila žrtve genocida koga su počinili nacisti, zločina nezamislivih razmjera. Do danas, pogođene zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom Evrope i dalje se bore da prebrode ovu ogromnu kolektivnu traumu i postanu ravnopravni članovi društva.

Potpisom peticije pomažete da se pošalje jasna i snažna poruka platformi Netflix da Holokaust nije događaj za ismijavanje. „Šale“ poput ovih su diskriminirajuće i potrebno je da zajedno pružimo podršku i borimo se protiv negativnih komentara sa kojima se Romi i Sinti suočavaju svakim danom.

Do sada je više od 13.000 osoba podržalo ovaj pokret koji se bori protiv uvođenja rasizma i diskriminacije na online multimedijske platforme. Vrijeme je da prestanemo veličati govor mržnje i tolerisati ga kao bezazlenu komediju koja prema navodu Carra ima „edukacijsku svrhu“.

Ukoliko želite biti dio promjene i podržati da Netflix ukloni sporni materijal PETICIJU i ovaj pokret možete podržati  OVDJE.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button