Kolumne

PORTAL NEWIPE: Vareso aver za sve nas

Postoji jedna zanimljiva sintagma u romskom jeziku, vareso aver, koja znači nešto drugačije. Nevipe na romskom jeziku znači novost i to ste do sada već naučili, međutim, Newipe nije samo novost, Newipe je vareso aver

Piše: Dalibor Tanić

Pred vama je novi portal. NEWIPE se na bhs može čitati i izgovarati kao nevipe što na romskom jeziku znači NOVOST. I da razjasnim odmah na početku – postoji razlog zašto smo odlučili da umesto V u nazivu portala upotrebimo W i tu odluku ću u ovom tekstu obrazložiti.

Pre nego što to uradim, obaveza mi je da vas kao glavni urednik portala, upoznam sa vizijom koja će nas u narednom periodu voditi kroz medijski prostor.

NEWIPE ima vrlo ambiciozan plan. Želimo postati jedinstven online medij sa jedinstvenim konceptom. U našem slučaju, to i neće biti tako teško, jer realno, niko se nešto posebno ne bavi romskom zajednicom. S druge strane, sve to može biti vrlo frustrirajuće. Ohrabrujuće je što ljudi koji stoje iza ovog portala imaju veliko iskustvo kada je u pitanju izvještavanje o romskoj zajednici, tako da, naš plan ipak ima neko uporište u logici.

Primarna ideja ovog portala je da medijski pokriva Bosnu i Hercegovinu. Isto tako, cilj nam je da budemo čitani i van naših granica i tu prije svega mislim na Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru. Također, mnogo više tekstova će biti prevođeno na romski jezik, čime se naše potencijalno čitalačko područje može jako proširiti.

Biće tekstova koji su i na engleskom jeziku što jasno ukazuje da je još jedan veliki cilj našeg portala da budemo čitani i izvan regionalnih granica. Tu se negdje i krije jedan od razloga zašto smo svjesno odlučili da Nevipe postane Newipe.

Naša vizija je mnogo veća od lokalnog, pa i regionalnog medija. Sebe u budućnosti vidimo kao javni servis, kao jedan od mnogih glasila romske zajednice koji postoje ili će tek postojati u Evropi i svijetu. Kroza našu viziju se prožima nešto drugačije i nešto novo, nešto NEW.

Temelj portala je snažna ideja i koliko god se neko trudio da je otuđi, ne može uspeti. Jedan romski medij u Bosni i Hercegovini je već otuđen, ali ideja još uvek živi zajedno sa ljudima koji je čuvaju i koja će se sada širiti kroz ovaj medij.

Potreba da romska zajednica u Bosni i Hercegovini (i regionu), ima svoje javno glasilo koga sama uređuje je snažna. Newipe nije projekat, Newipe je medij s dugoročnom misijom. Želimo da onu odavno iskrivljenu sliku, pretvarimo u objektivnu. Želimo prikazati sliku kakva ona jeste u romskoj zajednici. Onu koju je naslikala država, (ne tako rijetko i uz pomoć tzv. romskih lidera i liderica) a ne koju prikazuju mediji.

Zašto je važno pisati o tome?

Zbog medijske stigmatizacije Roma koja traje decenijama, stvoren je medijski okvir iz kojeg romska zajednica teško izlazi. Zidovi predrasuda ojačani stereotipnim prikazivanjem Roma su čvrsti. Zbog toga ih treba rušiti, dio po dio, ciglu po ciglu – poput Berlinskog zida.

Za tako nešto je potrebna snaga, potrebna je ideja, potrebna je vizija, potrebno je nešto novo – potrebno je NEWIPE.

Postoji jedna zanimljiva sintagma u romskom jeziku, vareso aver, koja znači nešto drugačije. Nevipe na romskom jeziku znači novost i to ste do sada već naučili, međutim, Newipe nije samo novost, Newipe je vareso aver.

Naša vizija je novost koja je drugačija, ideja koja je hrabrija i koja dolazi kao odgovor na sve učestaliju stigmatizaciju Roma. Mnogo važnija činjenica koja dolazi s novim portalom je što želimo posvetiti veći prostor zajednici i običnim ljudima koji su zaboravljeni.

Zajednici je potrebna snaga, a ona se može dobiti ako se običnim ljudima pruži dovoljno prostora da ojačaju.

Newipe će romskoj zajednici dati što im niko do sada nije dao – daće im glas. I zbog toga kažemo da je Newipe glas romske zajednice. U ovom kontekstu, glas znači moć, osvajanje javnog medijskog prostora, a time i osvajanje slobode.

Za nas u Newipeu sloboda je najveća vrijednost. Do slobode se dolazi borbom, a naše NOVO oružje u toj borbi biće naš glas koga ćemo snažno puštati kroz ovaj portal. Da bismo ostvarili sve ovo, potrebni ste nam vi, jer ovaj portal je GLAS ROMA I GLAS ZA ROME.

OPRE ROMA!

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button