Region

Gradonačelnik Zagreba dodijelio 108 stipendija romskim učenicima i studentima

"Ova stipendija šalje jednu poruku, a to je da se znanje isplati, obrazovanje i trud koji uložite će se kasnije vratiti", poručio je zagrebački gradonačelnik Tomašević.

Na Međunarodni dan Roma, 108 učenika i studenata romske nacionalne manjine primilo je ugovore o stipendiji Grada Zagreba za školsku/akademsku godinu 2023./2024., pri čemu je istaknuto da je ulaganje u obrazovanje romske djece jedini put za osiguravanje njihove budućnosti.

“Ova stipendija šalje jednu poruku, a to je da se znanje isplati, obrazovanje i trud koji uložite će se kasnije vratiti”, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je uručio stipendije u Starogradskoj vijećnici zajedno s predsjednikom Skupštine Joškom Klisovićem.

Podsjetio je da je riječ o lijepoj tradiciji koja je počela prije 12 godine kada je prvi put donesena odluka o stipendijama za romsku nacionalnu manjinu te je najavio da će Grad konstantno povećavati broj tih stipendija.

“Recimo 2020. godine, prije nego što smo preuzeli Grad, podijeljeno je oko 70 stipendija, a sada će taj broj biti 108”, rekao je, dodavši da se istovremeno radi i o najvećem iznosu stipendija u odnosu na sve druge gradove u Hrvatskoj, što je 360 eura mjesečno za učenike, a 500 eura mjesečno za studente.

Predsjednica povjerenstva za dodjelu stipendija Nura Ismailovski poručila je da su Romi najdiskriminiranija grupa zbog čega je odluka o stipendijama historijska i pokazuje da je Grad Zagreb shvatio da je ulaganje u obrazovanje romske djece jedini put za osiguravanje njihove budućnosti.

Učenica Trgovačke škole Kada Šečić zahvalila je u ime svih stipendista, istaknuvši da ova stipendija nije samo financijska potpora, već i simbol podrške i vjere u njihov talent i mogućnosti, ali i potvrda da se trud, učenje i zalaganje isplate i da ne odustaju od puta obrazovanja.

“Ona je pokazatelj da naša zajednica prepoznaje naš trud i predanost, te da je spremna stati uz nas i pružiti nam potrebnu podršku. Kroz obrazovanje možemo promijeniti ne samo svoj život, već i živote drugih oko sebe. Možemo postati uzor mladima u svojoj zajednici, inspirirajući ih da slijede naš primjer i da se vode za svojim snovima”, rekla je Šečić.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button