Novosti

Tri godine od smrti velikog Jovana Divjaka

Bio je jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju današnjeg Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina

FENA Alma Zukanović, Foto: Obrazovanje gradi BiH

Bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine i jedan od simbola odbrane BiH tokom agresije, Jovan Divjak preminuo je na današnji dan prije tri godine, 8. aprila 2021. godine.

Divjak će ostati upamćen po čuvenoj zapovijedi “ne pucaj” i ne samo po vojničkoj snazi, već i po svemu što je dao za svoju zemlju kako bi je zaštitio tokom agresije, ali i kako bi je izgradio nakon.

Bio je jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju današnjeg Udruženja “Obrazovanje gradi BiH” u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Sadašnji predsjednik udruženja “Obrazovanje gradi BiH – Jovan Divjak” Almin Škrijelj kazao je za Fenu da je svima bilo jako teško navići se na činjenicu da njega više nema, ali da je njegov duh i djela su uvijek tu da ih podsjeti na dobrog čovjeka koji je ostavio ozbiljan trag prvenstveno među djecom koja su izgubila roditelje u ratu 1992-1995., ali i generalno u bosanskohercegovačkom društvu u cjelini.

Bio je naš prijatelj i oslonac ali i naš učitelj i autoritet. Vjerujemo da ga Sarajevo i Bosna i Hercegovina neće zaboraviti i da ćemo se svi zajedno truditi da njegov lik i djela zauvijek žive – kazao je.

Škrijelj  je istakao da Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” u nazivu sada ima i ime Jovana Divjaka kako bi ostalo u trajnoj vezi sa njim i podsjećalo trajno na njega.

Podsjetio je da su glavni ciljevi Udruženja stipendije za djecu bez roditelja, djecu s invaliditetom, djecu sa poteškoćama u razvoju i talentiranu djecu.

Trudimo se da, pored stipendija, realiziramo i druge projekte poput psiho-socijalnih radionica za ranjive kategorije, ljetovanje za stipendiste i djecu povratnika i djecu romske nacionalne manjine, projekte iz oblasti obrazovanja, kulture, ekologije i slično – naglasio je.

Škrijelj je kazao da ove godine obilježavaju 30 godina postojanja Udruženja te da će prva aktivnost u povodu godišnjice biti izložba o Jovanu Divjaku 16. aprila 2024. godine u Historijskom muzeju.

Nakon toga će biti još niz događaja poput koncerta Sarajevske filharmonije i studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, akademije i slično – zaključio je.

Jovana Divjaka je agresija zatekla na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila. Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Posljednjih godinu i po svoga života pisao je oproštajno pismo za koje su znali samo njegovi najbliži. Na komemoraciji održanoj povodom njegove smrti pročitao ga je njegov unuk Gregor.

Drage Sarajlije, pola stoljeća života među vama. Od komšija, mog frizera, krojača, prodavača, prodavačica u prodavnicama, na pijacama, prodavača novina, vas koji radite u institucijama kulture, umetnosti, sporta – ogromno hvala. Bio sam jedan od vas. S vama i u sunčana i kišna vremena. Nema boljih ljudi, osim ponekog s kojim smo supruga Vera i ja imali najtopliju komunikaciju. Dani života u Sarajevu su bili dani ljubavi i međusobnog poštovanja i uvažavanja. Izvinjavam se ako sam nekad nekoga, nikada s namerom, povredio. Halalite mi, kako se to kaže na ovim prostorima. Pustio sam suzu trenutak pre nego sam sklopio oči, pustite je i vi sada. Neka mi je sretna bosanska zemlja s ljubavlju koju nosim sa sobom. Vaš Jovan, Bosanac, Hercegovac, sa dna kace – napisao je, između ostalog, Divjak u svom oproštajnom pismu.

(Fena)

Srodni artikli

Back to top button