Novosti

Ministarstvo uputilo demantij: Odbacujemo krivicu za neodržavanje svečane sjednice Odbora za Rome

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH danas je odbacilo svaki navod kojim se ta institucija krivi za neobilježavanje svečane sjednice Odbora za Rome te ističe da rješavanje problema Roma treba tražiti u jasnijoj viziji i radu mladih Roma/kinja i radu s njima, a ne onih koji već unazad 30 godina predstavljaju sebe kao jedine i isključive romske aktivste koji iza sebe nemaju konkretnih rezultata, naveli su u saopćenju.

Povodom medijskih natpisa u kontekstu obilježavanja 8. aprila kao Svjetskog dana Roma u kojim se prenosi navodni stav Odbora za Rome pri Vijeću ministara, poziva na odgovornost Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, te misija OSCE-a zbog neodržavanja svjetskog dana Roma, iz Ministarstva tvrde da u Odboru za Rome pri Vijeću ministara BiH aktivno participiraju u radu tri predstavnika tog ministarstva, od čega jedna osoba u ulozi zamjenika predsjedavajućeg Odbora za Rome.

Istaknuto je da stav koji je iznesen u medijima ne predstavlja stav Odbora za Rome pri Vijeću Ministara BiH, nego iznošenje nezadovoljstva jednog dijela članova, koji prvenstveno pripadaju romskom nevladinom sektoru.

Također, žele ukazati da je Ministarstvo u prethodnih 14 godina obilježavanja svjetskog dana Roma pružalo punu podršku kako organizaciji, tako i održavanju svečanih sjednica povodom tog važnog događaja ne samo za Rome u BiH, nego širom svijeta.

Naglašavaju da su maliciozne i tendenciozne konstatacije da Ministarstvo nije uspjelo da koordiniše sjednicu na kojoj se obilježava Svjetski dan Roma.

Nadalje, navode da Ministarstvo nikada nije zakazivalo i održavalo sjednice, upravo zbog činjenice što je to posao Odbora za Rome pri Vijeću mininistara BiH, koji u ovom sazivu nažalost nije uspio pripremiti i delegirati pitanja koja bi bila od značaja za javnost i ujedno romsku zajednicu povodom Svjetskog dana Roma.

Podsjećaju da je resorni ministar Sevlid Hurtić, zajedno sa zamjenikom šefa misije OSCE-a u BiH, povodom Svjetskog dana Roma prisustvovao događaju koji je organizovala Ženska romska mreža u BiH, zajedno sa Ministarstvom i OSCE-om; a na kojem su predstavljeni uspjesi koje postižu mladi Romi i Romkinje širom BiH, te predstavljen izvještaj i istraživanje o nasilju nad ženama Romkinjama.

Iz Ministarstva ističu da su mladi Romi/kinje predstavom pod nazivom “Ne mogu, ne moram, neću“ ukazali na što hitnije zaustavljanje maloljetničkih prisilnih i ugovorenih brakova, a kroz film „Romkinje prekidaju šutnju“ ukazano je na sve prisutnije nasilje nad ženama Romkinjama u porodici. Smatravši ove teme od životnog značaja za Romsku populaciju organizatori su stavili fokus obilježavanja današnjeg dana upravo na ove teme.

– Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je do sada, zadnjih nekoliko decenija, izdvojilo desetine miliona KM za stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, zdravstveno osiguranje i zapošljavanje Roma/kinja u BiH; i svakako će to činiti u narednom periodu – saopćeno je iz te institucije.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button