Region

ERRC traži reakciju nakon što su Romi stradali u požaru u Crnoj Gori

Mnogi Romi širom zapadnog Balkana su osuđeni živjeti u improviziranim kolibama, pokrpanim plastičnim folijama, drvetom i kartonom. Stalno prisutna opasnost od požara još se više povećava tokom zimskih mjeseci.

ERRC je podnio pritužbu Ombudsmanu u Crnoj Gori nakon smrtonosnog požara koji je zahvatio improvizirane barake u blizini Volujice u južnom crnogorskom gradu Baru. Požar koji je izbio u ranim jutarnjim satima 15. februara odnio je četiri života.

Prema riječima tužiteljice Mirjane Tankosić Vučinić, “na licu mjesta pronašli smo četiri spaljene barake i četiri ugljenisana tijela. Tri žrtve su maloljetne, a jedna je odrasla osoba.” Vučinić je rekla da preliminarni nalazi pokazuju da je požar izazvala peć na drva.

U pritužbi ERRC-a poziva se Ombudsman da izvrši pritisak na sve nadležne institucije, uključujući Općinu Bar i Centar za socijalni rad da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih tragedija, te da pruže svu potrebnu podršku ožalošćenima, te obezbijede socijalno stanovanje za smještaj oko 30-35 Roma koji su ostali je bez domova zbog požara.

Mnogi Romi širom zapadnog Balkana su osuđeni živjeti u improviziranim kolibama, pokrpanim plastičnim folijama, drvetom i kartonom. Stalno prisutna opasnost od požara još se više povećava tokom zimskih mjeseci, kada je grijanje na peći na drva i slično bez odgovarajuće ventilacije uobičajena pojava. Požari izbijaju često, a vlasti godinama ne čine mnogo da smanje ovaj rizik po život.

Takve smrti i povrede mogu se spriječiti, a ove najnoviji smrtni slučajevi tragičan su podsjetnik na ljudsku cijenu ekološkog rasizma s kojim se suočavaju Romi širom Evrope. Čitave zajednice Roma žive u odvojenim, improviziranim barakama, često u neposrednoj blizini odlagališta otpada. Rutinski im je uskraćen jednak pristup čistoj vodi i sanitarnim uslovima, često su odsječeni od pristupačnog grijanja i opskrbe električnom energijom, pa su zdravlje i sigurnost u takvim životnim uslovima više nego neizvjesni. Posljedice zanemarivanja su u najboljem slučaju štetne, a u najgorem, i prečesto, fatalne, piše ERRC.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button