EU Roma

Novo istraživanje pokazalo da rasizam sprječava Rome u Evropi da se bave sportom

To je prvo istraživanje koje ispituje pristup sportu za Rome i Putnike, kao i ulogu koju sport može igrati kao sredstvo uključivanja i borbe protiv diskriminacije.

Izvještaj koji je objavljen ove sedmice pokazuje kako je anticiganizam (specifičan oblik strukturalnog rasizma s kojim se suočavaju Romi i Putnici) primarna prepreka koja sprječava Rome, Sinte i Putnike da učestvuju u sportu i fizičkim aktivnostima u Evropi.

Izvještaj „Kretati se: Pristup sportu za Rome, Sinte i putnike u Evropi“ objavili su Evropski centar za prava Roma (ERRC) i koalicija šest drugih organizacija u sklopu projekta „Kretati se“, a temelji se na provedenom istraživanju u četiri evropske zemlje (Češka, Irska, Italija i Španija).

To je prvo istraživanje koje ispituje pristup sportu za Rome i Putnike, kao i ulogu koju sport može igrati kao sredstvo uključivanja i borbe protiv diskriminacije.

„U sportske dvorane ne možemo, u školsku dvoranu ne možemo. Svugdje imamo zabranu. U njihovim očima ta djeca to ne zaslužuju, jer ne ispunjavaju školske obaveze, nemaju dobre ocjene, ponekad imaju kazne od strane nastavnika. Razumijem da to nije dobro, ali ako slomimo njihovu odlučnost i samo im kažemo da ništa ne vrijede, onda samo pogoršavamo situaciju”, rekao je romski socijalni radnik iz Rotave u Češkoj koji podučava romsku djecu nogometu.

Članovi zajednice i stručnjaci intervjuirani za projekt opisali su kako je direktna diskriminacija velika prepreka učešću, ali i kako učinci anticiganizma i siromaštva imaju još veći učinak na sprječavanje pristupa sportu i tjelesnoj aktivnosti. Za marginalizirane i segregirane zajednice, često bez redovitog pristupa javnoj vodoopskrbi ili osnovnoj infrastrukturi, pristup sportu gotovo je nemoguć i ne može se prevladati samo s poboljšanim shemama pristupa.

„Postoje veće poteškoće s ovom zajednicom. To je više marginalizirana i diskriminirana zajednica. Mislim na kampove koji su blizu obilaznica i daleko od centra grada, od usluga”, rekla je trenerica ženskog fudbala u italijanskoj Padovi.

Istraživanje je pokazalo nedostatak ciljanih mjera u svakoj od četiri zemlje, usmjerenih na poticanje pristupa sportu za Rome, Sinte ili Putnike. Jedinstven nivo isključenosti s kojom se suočavaju Romi i Putnici u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem zahtijeva posebnu pažnju kreatora sportske politike.

Uz nedostatak specifičnih mjera za Rome, rodna svijest koja postoji u sportskoj politici uvelike je slijepa na „boje“, što rezultira de facto usmjerenošću na većinsko (bijelo) žensko stanovništvo bez uzimanja u obzir potreba žena i djevojčica iz manjina.  

U izvještaju se ističe kako su, uprkos garancijama rodno utemeljene politike na evropskom nivou i nivou država članica, žene i djevojke romskog, sintijskog i putničkog porijekla u najnepovoljnijem položaju, a nadležna tijela poduzimaju malo radnji da se to riješi.

„Također vjerujem da nedostaju mnogi uzori. Važnost uzora u svijetu sporta je ogromna. Trebamo dječake i djevojčice koji kažu: ‘Vau, želim biti buduća Alexia iz Barçe ili budući romski Messi’”, rekla je mlada Romkinja iz Vilassar de Mara u Španiji.

Iako su zajednice, sportska udruženja, javne institucije i predstavnici EU istaknuli potrebu za vidljivijom zastupljenošću, mnogi članovi zajednice nisu se osjećali dovoljno zaštićenima od diskriminacije i rasne mržnje da bi riskirali da budu označeni kao uzor. Kao što je rekao jedan irski Putnik u Dublinu:

“Biste li se željeli izložiti kada znate da postoji velika mogućnost da će vas prozivati jer ste Putnik, da ćete imati sve te negativne stereotipe o svojoj zajednici? Ne biste to željeli…”

Izvještaj identificira najbolja rješenja za poticanje većeg učešća u sportu. Uočeno je da ti sportski programi imaju koristi ne samo za ciljane pojedince, pružajući utjelovljene primjere istinske inkluzije koja se čak može koristiti za rješavanje strukturalnih problema izazvanih anticiganizmom.

Projektne organizacije tvrde da korištenje sporta kao alata za borbu protiv rasizma ne bi trebalo biti potisnuto na marginu, već promovisano kao radni politički alat širom Evrope za prevladavanje anticiganizma.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button