Region

ERRC će pružiti pravnu podršku romskoj majci koju je zlostavljao doktor u Srbiji

Organizacija za prava Roma će obezbijediti advokata da zastupa gđu Mihajlović i njene interese tokom krivičnog postupka koji je pokrenut protiv doktora koji se sumnjiči da je počinio nasilje nad njom.

Evropski centar za prava Roma (ECPR; European Roma Rights Centre – ERRC;) će pružiti pravnu podršku Romkinji, gđi Marici Mihajlović, koja je bila žrtva akušerskog nasilja u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica, a koje je rezultiralo smrću njene bebe 13. januara 2024. godine.

Organizacija za prava Roma će obezbijediti advokata da zastupa gđu Mihajlović i njene interese tokom krivičnog postupka koji je pokrenut protiv doktora koji se sumnjiči da je počinio nasilje nad njom. ECPR se pismeno obratio različitim organima apelujući da se istraži mogući rasni motiv za ovakav šokantan slučaj nasilja tokom porođaja nad majkom Romkinjom. ECPR nastavlja da razmatra sve dostupne pravne mehanizme kako bi gđa Mihajlović dobila pravdu i kako bi se zaštitile druge žene i novorođenčad od daljeg akušerskog nasilja, saopćili su iz ove organizacije.

Marica Mihajlović tvrdi da je bila izložena rasističkom nasilju od strane doktora tokom porođaja 12.

januara 2024. godine u porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica. Kao što je više medija prenijelo,

postupajući ljekar se sumnjiči za namjerno nesavjesno liječenje, koristeći rasne uvrede i prijetnje

ekstremnim nasiljem. Uporno je odbijao molbe gđe Mihajlović da je porodi carskim rezom i spasi bebu koja se zaglavila u karlici. Umjesto toga, izabrao je da joj sjedi na stomaku kako bi nasilno obavio porođaj.

Prema navodima ovo je izazvalo komplikacije kod bebe koja je umrla narednog dana u 6 sati ujutru. Beba se zvala Elena Novakov.

ECPR je čuo svjedočenja i drugih Romkinja da navodno ovo nije prvi takav slučaj da isti doktor zlostavlja trudne Romkinje, niti je prvi slučaj da je navodno rezultirao smrću bebe.

„Ovaj posljednji slučaj rasnog zlostavljanja i nasilja prema Romkinji tokom porođaja je daleko od prvog i nažalost neće biti posljednji slučaj,“ izjavio je predsjednik ECPR-a Đorđe Jovanović.

„Prema svjedočenju majke, smrt bebe Elene Novaković je tragični i traumatični ishod svjesnog nesavjesnog pružanja ljekarske pomoći, nasilnog zastrašivanja i anti-romskog zlostavljanja. Porodilište treba da bude mjesto gdje se trudnice osjećaju sigurno, zaštićeno i poštovano. Umjesto toga, Marica Mihajlović se našla u okrutnom spoju rasizma, rodnog i institucionalnog nasilja. Ovo mora da se zaustavi, i počinioci moraju odgovarati za akušersko nasilje.“

ERRC pozdravlja odluku Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici da pokrene krivični postupak i

osumnjičenom doktoru stavi na teret izvršenje krivičnog djela „Teško djelo protiv zdravlja ljudi“ u vezi sa krivičnim djelom „Nesavjesno pružanje ljekarske pomoći“. Pored toga, ECPR poziva institucije da uzmu u obzir mogući rasistički motiv za takvo strašno akušersko nasilje, posebno imajući u vidu izrečene uvredljive riječi uz prijetnje nasiljem. Osim što joj je prijetio da će joj razbiti lobanju i polomiti zube, gđa Mihajlović navodi da ju je doktor vrijeđao na nacionalnoj osnovi tako što joj je vikao „ućuti Ciganko! Znala si da se j***š i sad plačeš! Kravo!“. ECPR će takođe pažljivo pratiti ishod interne kontrole unutar Opšte bolnice Sremska Mitrovica i eksterne kontrole koju je naložilo Ministarstvo zdravlja.

ECPR je apelovao i na Regionalnu ljekarsku komoru Vojvodine da obrati pažnju na rezultate ovih istraga u svrhu pokretanja disciplinskog postupka pred Sudom časti i oduzimanja licence ljekaru. Prije svega kao primjeren odgovor na teške zločine koje je ovaj ljekar navodno počinio, a onda i radi pružanja zaštite drugim Romkinjama i njihovim bebama od sličnih okrutnosti i zlostavljanja.

ECPR će pratiti tok i ishod pokrenutih istraga. U međuvremenu, ECPR je kontaktirao gđu Mihajlović radi iznalaženja svih pravnih mehanizama koji su joj dostupni radi postizanja pravde.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button