Region

Nalazi potvrdili da je smrt bebe u Srbiji nastupila usljed nasilnog porođaja

Završena je obdukcija romskog novorođenčeta. Majka Marica Mihajlović preuzela je nalaze koji su potvrdili da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja. Porodica je najavila tužbu.

Obdukcija romske bebe Elene, čija je majka Marica Mihajlović optužila doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, završena je, a Marica Mihajlović je sa suprugom preuzela nalaz i rekla da je smrt nastupila zbog nasilnog porođaja.

“Preuzeli smo nalaze obdukcije, smrt bebe je nastupila zbog nasilnog porođaja, Eleni je nagnječena i glava”, otkrila je Marica.

U izvještaju pedijatara Klinike za pedijatriju Instituta za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine se navodi da je smrt djevojčice nastupila u 4.38, opisuje se cijeli tok događaja, a zaključak sudskih obducenata prenosimo u cjelosti:

“Na osnovu kliničkog toka i prispelog obdukcionog nalaza mišljenja smo da je do nepovoljnog ishoda došlo usled teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma, te posledičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije. Verifikovano je i prisustvo subgalealnog hematoma.”

Marica Mihajlović otkrila je i da njihova porodica treba da kontaktira sa advokatom, te da neće stati dok se ne istjera pravda i doktor M.M. bude kažnjen.

“Volela bih da se sve ovo riješi što prije, treba i da kontaktiramo advokata, nećemo stati dok se doktor ne kazni”, rekla je.

Podsjetimo, nakon ispovjesti Marice Mihajlović i Jelene Ivković, koje su hrabro podijelile svoja iskustva o akušerskom nasilju, javnost u Srbiji sada sve više postavlja pitanja o stanju u porođajnim salama. Ovaj ozbiljan problem privukao je pažnju ne samo građana već i nadležnih institucija, a broj optužbi za neprimjereno ponašanje medicinskog osoblja u porođajnim salama bilježi zabrinjavajući porast.

Slučaj doktora iz Sremske Mitrovice, čije postupke je istraživala inspekcija Ministarstva zdravlja nalazi se u fokusu javnosti, piše Telegraf.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button