Novosti

Održana radionica i konferencija u sklopu projekta “Naučimo romski jezik”

Sveukupni cilj ovog projekta je njegovati i širiti kulturu Roma u BIH u cilju očuvanja njihovog identiteta, ali i prihvatanja od strane ostalih naroda u BIH.

Udruženje žena Romkinja Centar za majke “Izvor života” Vitez je održalo je nedavno u motelu Bor novinsku konferenciju u sklopu projekta “Naučimo romski jezik” koji se implementira kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – (ReLOaD2).

Ovaj projekat finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Općine Vitez.

Sveukupni cilj ovog projekta je njegovati i širiti kulturu Roma u BiH u cilju očuvanja njihovog identiteta, ali i prihvatanja od strane ostalih naroda u BiH.

Na konferenciji je razgovarano o postignutim rezultatima projekta. U sklopu projekta “Naučimo romski jezik” od 71 korisnika projekta, njih 98% je kroz obuke uspješno savladalo osnove romskog jezika. Tokom implementacije projekta ukupan broj korisnika i interes za obuke romskog jezika je bio veći nego što je planirano.

U sklopu projekta “Naučimo romski jezik” Udruženje je realiziralo i kulturni događaj – proslavu Svjetskog dana Romskog jezika, kao i okrugli sto pod nazivom “Kultura i jezik Roma”, te je ovaj projekat uspješno obuhvatio i preko 600 indirektnih korisnika  – građana Općine Vitez.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button