Region

Šaljaj: Nadam se da će Roma na popisu biti više i da će ta cifra ići do devet hiljada

Ističe da imaju određena očekivanja, a između ostalog da budu priznati kao nacionalna manjina i da se standardizuje romski jezik.

Odbornik i predsjednik romskog Savjeta Crne Gore Mensur Šaljaj kazao je da vjeruje da će se popis stanovništva u ovoj zemlji održati, te da je dobro što će opozicija učestvovati u popisu kao i manjinska vijeća.

“U izbornim komisijama postoje ljudi iz Savjeta. To je ono što smo tražili. Jednoglasno možemo reći da će podaci biti relevantni i sam popis legitiman”, kazao je Šaljaj.

Kako navodi zadovoljni su činjenicama da će na popisu određeni broj popisivača biti upravo Romi i da je premijer Milojko Spajić prihvatio zahtjeve opozicije kada je o popisu riječ.

“Zahvaljujemo se gospodinu Spajiću na prijemu prvog radnog dana, kao što znate to sa gospodinom Abazovićem nije bio slučaj, tako da se nadamo da će nova Vlada imati više sluha za nas i da će raditi na tome da nam pomogne”, smatra Šaljaj.

Ističe da imaju određena očekivanja, a između ostalog da budu priznati kao nacionalna manjina i da se standardizuje romski jezik.

“Nadam se da će Roma na popisu biti više kao i da će ta cifra ići do 9 hiljada stanovnika”, rekao je on.

Očekuje veliki broj migracija romske zajednice što se desilo 2014. i 2015. godine. Do toga će doći i u narednom periodu zato što, kako objašnjava, plan “Evropa sad 2” donosi povećanje plata, ali i najavu da će doći opet do povećanja cijena dok veliki broj Roma nema riješen pravni status.

“Nadam se da ćemo sve zahtjeve staviti na papir i uz pomoć premijera rješavati tačku po tačku”, kazao je Šaljaj.

Demokratska partija Roma je prvi put u gradskom Parlamentu i nadaju se da će svojim prisustvom razbiti predrasude prema njima, a kako kaže odbornici u glavnom gradu su ga dobro prihvatili i očekuje da će prihvatiti njegove inicijative.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button