Region

Nakon pristanka manjina u Crnoj Gori će biti održan popis stanovništva

Sporazum su u Vladi potpisali Momčilo Vuksanović (Srpski nacionalni savjet), Suljo Mustafić (Bošnjačko vijeće), Faik Nika (Nacionalni savjet Albanaca), Zvonimir Deković (Hrvatsko nacionalno vijeće), Sabrija Vulić (Savjet Muslimana) i Mensur Šaljaj (Romski savjet).

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD) potpisali su danas sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva u Crnoj Gori.

Sporazum su potpisali i predsjednici šest vijeća/savjeta manjinskih naroda, a dokument je sinoć potpisao i premijer Milojko Spajić, koji je i predložio sporazum.

Očekivalo se da i Bošnjačka stranka (BS) stavi paraf na dokument, jer danas ističe rok za izbor popisnih instruktora, po ponovnom konkursu koji je prošle sedmice rapisala Uprava za statistiku (Monstat).

Sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva potpisala je danas i Bošnjčka stranka, rekli su “Vijestima” iz te partije.

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je neophodan kredibilan popis stanovništva, u kojem će svi učestvovati, kako bi rezultat bio realan prikaz stanja u Crnoj Gori.

“Kao nacionalnoj partiji koja se bavi i pitanjem sistematski dugo zatirane nacionalne svijesti i identiteta Bošnjaka u Crnoj Gori, veoma nam je važno održavanje popisa, jer smatramo da je u periodu između dva popisa nacionalna i identitetska svijest Bošnjaka značajno sazrela”, saopštio je Ibrahimović.

Iz vijeća/savjeta manjinskih naroda saopštili su da očekuju da će sporazum stvoriti uslovi za održavanje “legitimnog, kontrolisanog i vjerodostojnog popisa, čije će rezultate svi uvažiti”.

“Nadamo se da će se u narednim danima sporazum implementirati i zajednički stvoriti uslove za validan, legitiman i kredibilan popis stanovništva”, navodi se zajedničkom saopštenju.

Sporazum su u Vladi potpisali Momčilo Vuksanović (Srpski nacionalni savjet), Suljo Mustafić (Bošnjačko vijeće), Faik Nika (Nacionalni savjet Albanaca), Zvonimir Deković (Hrvatsko nacionalno vijeće), Sabrija Vulić (Savjet Muslimana) i Mensur Šaljaj (Romski savjet).

Vlada je, u cilju kontrole popisa, opoziciji ponudila izradu softvera, proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa podataka, dodatnu kontrolu kroz ručno brojanje podataka o nacionalnosti, vjeri i jeziku, parlamentarni nadzor nad popisom, zabranu partijama da vode popisne kampanje, izbor novih popisivača i njihovih instruktora… U dokumentu se ne pominje termin sprovođenja popisa (30. novembar – 15. decembar).

Popis je trebalo da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je Spajićeva vlada odmah po izboru odgodila. Odluka je uslijedila nakon što je dio opozicije i nacionalnih savjeta to tražio, poručujući da trenutno nema uslova za sprovođenje popisivanja jer nije, između ostalog, obezbijeđena kontrola procesa. Neke od stranaka najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija na čijem su čelu njihovi predstavnici. Spajić je s opozicijom, vijećima i civilnim sektorom razgovarao o popisu više puta u prethodne dvije sedmice, prenose vijesti.me.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button