EU Roma

Počela gradnja spomenika Holokaustu nad Romima, otvaranja 3. februara 2024.

Političari i drugi zvaničnici su u ponedjeljak, 13. novembra na tom mjestu simbolično posadili stabla.

Spomenik Holokaustu nad Romima i Sintima u Češkoj bit će otvoren 3. februara 2024. u Lety u Písku, na mjestu bivšeg koncentracijskog logora u kojem su Romi i Sinti bili zatočeni tokom Drugog svjetskog rata. Kako smo već pisali, na tom mjestu se kasnije nalazila industrijska farma svinja.

O planovima otvaranja su u ponedjeljak novinare izvijestili predstavnici Muzeja romske kulture koji se brine o terenu. Političari i drugi zvaničnici su u ponedjeljak, 13. novembra na tom mjestu simbolično posadili stabla.

Većinu sadnica doniralo je imanje Orlík, Jana i Karela Schwarzenberga. Tokom ceremonije sadnje održana je minuta šutnje za preminulog Karla Schwarzenberga.

Schwarzenberg je podržavao izgradnju spomenika.

„Danas sadimo stabla koja će biti dio spomen obilježja. Ova novozasađena šuma simbolizirat će izgubljene pripadnike romske zajednice. Upravo ta šuma simbolički će ih predstavljati, a kako bude rasla vjerujemo da će se poboljšati suživot između većinske zajednice i romske manjine. Ta manjina je zaboravljena i genocid nad njima tokom Drugog svjetskog rata je apsolutno izmješten iz historije naše zemlje“, rekla je Jana Horváthová, direktorica Muzeja romske kulture.

Bit će posađeno gotovo 14.000 stabala. Mješovita šuma bit će mjesto za razmišljanje i/ili odavanje počasti te sjećanju na žrtve koncentracijskog logora za Rome i Sinte.

Spomenik gradi firma Protom Strakonice, koja je pobijedila na tenderu s ponudom od 98,6 miliona čeških kruna (4 miliona eura). Izložbe koje će tamo biti postavljene uključivat će druge troškove, a ona u zatvorenom koštat će 10,5 miliona kruna (400.000 eura).

Izložba u zatvorenom prostoru bit će pokrivena novcem Norway Grantsa, dok je njemačka ambasada obećala 2,6 miliona kruna (106.000 eura) za vanjsku izložbu. Memorijal će probno raditi dva mjeseca i bit će otvoren od petka do nedjelje.

„Izuzetno je važno obilježiti ono što se dogodilo na ovom mjestu. Žrtve kojih se danas sjećamo često se zaboravljaju, a ovo poglavlje naše prošlosti ostaje u svojevrsnoj sjeni“, rekla je predsjednica Zastupničkog doma Markéta Pekarová Adamová.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button