EU Roma

Grčka policija ubila još jednog romskog dječaka

Ovo posljednje ubistvo još jednog romskog tinejdžera služi kao tragičan podsjetnik da, kada je u pitanju policijski nadzor nad Romima i drugim manjinama, Grčka i Evropska unija zaista imaju problema.

Oko ponoći u subotu, 11. novembra, grčka policija upucala je 17-godišnjeg romskog dječaka nakon potjere automobilom u gradu Tebi, sjeverno od Atike.

Prema medijskim izvještajima, automobil u kojem su bila četiri putnika, dva mladića i dvije djevojke u dobi od 15 do 17 godina, nije se zaustavio na naredbu. U potjeri koja je uslijedila, automobil je opkolila policija u slijepoj uličici u selu Liontari.

Svjedoci su rekli da se čuo pucanj koji je nanio smrtonosne povrede 17-godišnjaku. Policija tvrdi da je jedan od maloljetnih putnika policajcu pokušao oteti pištolj koji je opalio i usmrtio dječaka. Brat žrtve je ustvrdio da je policajac pucao iz pištolja.

Ministar za zaštitu građana Giannis Oikonomou izrazio je saučešće porodici žrtve i naglasio da su “okolnosti pod kojima se dogodio tužan incident pod istragom nadležnih tijela”. Uviđajem će se utvrditi tačan uzrok smrti.

Policija u tri godine ustrijelila tri romska tinejdžera

Ovo je već treći takav događaj u tri godine, a prema dosadašnjem iskustvu, policijski izvještaj treba gledati s dubokom sumnjom. Naime, 14. decembra 2022. više od 1.500 ožalošćenih okupilo se u romskoj četvrti u Solunu na sprovodu romskog tinejdžera Kostasa Frangoulisa, koji je preminuo od zadobivenih rana nakon što ga je policajac upucao u glavu tokom potjere zbog neplaćenog računa od 20 eura na benzinskoj stanici.

Neposredno nakon pucnjave, stotinjak Roma podiglo je barikade i zapalilo kante za smeće ispred bolnice, a 1.500 demonstranata sukobilo se s policijom na ulicama Soluna. Malo ko je prihvatio službenu tvrdnju da su radnje žrtve “dovele živote policajaca u neposrednu opasnost”. Kobna pucnjava izazvala je tri noći nereda i protesta u Grčkoj.

Godinu dana ranije, 23. oktobra 2021., sedam grčkih policajaca na motociklima u potjeri za ukradenim automobilom otvorilo je vatru na tri nenaoružana Roma u vozilu, ubivši 18-godišnjeg Nikosa Sabanisa i teško ranivši 16-godišnjaka. Na video snimku događaja jasno se čuje između 30 i 40 pucnjeva, a iz radio razgovora operativnog centra policije i prisutnih službenika vidljivo je da su policajci bili svjesni da su u vozilu trojica Roma.

U policijskom saopćenju nakon incidenta navodi se da su sedmorica policajaca povrijeđena, da je preminuli imao 20 godina i kriminalni dosje, a da je maloljetnik koji je upucan zadobio lakše ozljede. Za sve se to kasnije pokazalo da su lažni navodi: niko od policajaca nije povrijeđen, žrtva je imala 18 godina i nije bila osuđivana, a 16-godišnjak je teško ranjen.

“Evropska tradicija zaštite manjina

Nakon protesta Black Lives Matter širom evropskih prijestolnica u junu 2020., grčki evropski povjerenik Margaritis Schinas, odgovoran za „promociju evropskog načina života“, ustvrdio je da Evropa nema problema sa policijskom brutalnošću kada je riječ o nacionalnim ili rasnim manjinama, te da zbog “evropske tradicije zaštite manjina imamo manje problema nego oni u Sjedinjenim Američkim Državama”.

Nakon što je policija upucala Nikosa Sabanisa, u otvorenom pismu grčkom premijeru 27. oktobra 2021., Međuskupina Evropskog parlamenta za borbu protiv rasizma i različitosti (ARDI) i ERRC pozvali su vlasti da istraže mogućnost rasne motivacije iza ove nerazmjerne upotrebe sile.

Izrazili su zabrinutost zbog izvještavanja medija koje je izazvalo talas proturomskih osjećaja, pri čemu je tužilac Rome nazvao „društvenom prijetnjom”. Pozvali su na brzu reakciju nadležnih tijela kako bi proglasili govor mržnje neprihvatljivim, te naveli da ne smije biti nekažnjivosti za provedbu zakona u vezi sa zločinima protiv Roma ili drugih etničkih manjina.

Ovo posljednje ubistvo još jednog romskog tinejdžera služi kao tragičan podsjetnik da, kada je u pitanju policijski nadzor nad Romima i drugim manjinama, suprotno tvrdnji povjerenika Schinasa, Grčka i Evropska unija zaista imaju problema, objavio je Evropski centar za prava Roma (ERRC).

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button