Region

Sistem za hitno obavještenje javnosti o nestanku djeteta od danas u Srbiji

U slučaju aktiviranja sistema o nestanku djeteta građani Srbije biće odmah obaviješteni na više načina - SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i željezničkim stanicama.

M.Milojević

Sms poruke, prekid programa, obavještenja na razglasima neke su od metoda koje se već koriste u svijetu, a od danas i u Srbiji u slučaju nestanka maloljetnog djetata.

Država Srbija prva je u regionu koja je usvojila sistem “Pronađi me”, a sve je poteklo od inicijative direktora Centra za nestalu i zlostavljanju djecu Igora Jurića.

U slučaju aktiviranja sistema o nestanku djeteta građani Srbije biće odmah obaviješteni na više načina – SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, kajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i željezničkim stanicama.

Sistem “Pronađi me” će doprinijeti da se brže riješe slučajevi nestanka djece, u kojima je svaki minut dragocjen. Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Igor Jurić rekao je da je Srbija prva zemlja u regionu koja je uvela ovaj sistem.

“Osam godina smo ovdje, osmi put, i svaki put razgovaramo o temama koje su važne za bezbjednost naše djece. Izmijenjen je Krivični zakon, postoje i izmjene u Zakonu o policiji, jedan važan sistem je zaživio. Prvi put u regionu. Nijedna zemlja u regionu nema ovakav sistem i neće ga ubrzo ni imati, nažalost”, rekao je Jurić na otvaranju Konferencije o bezbjednosti i odgovornosti djece.

Prema riječima ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila platforma “Pronađi me” je tip programa koji funkcioniše samo kada su svi ujedinjeni i rade zajedno.

“Potrebni su vam svi da budu uključeni u ovaj program. Ponosan sam da predstavljam američku ambasadu, jer smo mogli da odigramo tu jednu malu ulogu i da pomognemo da se ovo pokrene”, naveo je Hil.

Ocijenio je da je važno da se razumije da u životu jedne nacije, kao i u životu pojedinca, ne postoji ništa važnije nego li briga o djeci, a ukazao je i na veliku zahvalnost Igoru Juriću na inicijativi za pokretanje ovog projekta.

“Životi svakoga od nas dođu u onaj trenutak kada možemo da kažemo ‘nešto sam učinio’. Ti si, Igore, nešto učinio i zbog toga ti zahvaljujem”, rekao je Hil.

Ovaj program urađen je na primjeru sistema “Amber Alert”.

“Mi ćemo unijeti promjene na osnovu vaših uspjeha, jer je bezbjednost djece globalna odgovornost”, rekao je Hil i dodao da ne postoji nijedna oblast koja bi mogla da bude važnija od saradnje u ovoj oblasti.

Prema riječima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, za dvije godine u Srbiji nestalo je 30 maloljetnika.

“Ukupan broj raspisanih objava za nestalim maloljetnim licima u protekle dvije godine je bio 3.889, od čega je 3.859 obustavljeno. Dakle, 30 osoba za dvije godine nije obustavljeno. Tih 30 osoba nisu 0,8 odsto, to je tridesetoro djece”, naglasio je Vučić.

Ukazao je da je ponosan na ovaj sistem i da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ga ima.

“Vjerujem da ćemo moći da se pohvalimo, a od toga neće biti ljepše pohvale, da smo jedan, dva ili tri dječija života sačuvali i spasili”, dodao je Vučić.

Ističe da kada dobije statistiku MUP-a ne može da se ne zapita šta smo pogriješili i šta smo mogli da spriječimo.

“Ne možete da se otmete utisku da smo uvijek mogli više i da smo uvijek mogli mnogo bolje i da smo morali više da brinemo. U eri u kojoj smo svi kao roditelji pokvarili sebe, a onda pokvarili i svoju djecu, jer ja ne mogu da se saglasim sa time da u našim školama djeci ne smijete da date četvorku i da nema trojki, dvojki, jedinica i da svi imaju samo najbolje ocjene, valjda niko neće da se zamjeri nikome i nikada se neću sa tim saglasiti, jer neću da se dodvoravam bilo kome u zemlji i ne interesuje me šta će ko da kaže”, naveo je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić istakao je podatak da je procenat pronalazaka nestale djece u Srbiji 99,2 odsto.

Kako je rekao, sistem “Pronađi me” predstavlja “dodatni mehanizam potrage za nestalim licima mlađim od 18 godina i imaće važnu ulogu u slučajevima u kojima bude procijenjeno da obavještavanje javnosti može doprinijeti bržem pronalasku.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button