Novosti

Ombudsmeni BiH upozoravaju na problem siromaštva i socijalne isključenosti

Brojni su pokazatelji da se društvo i zajednica susreću sa velikim problemom trgovine ljudima, najviše djecom i ženama, kao posljedica socijalne ugroženosti.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti obilježava se svake godine 17. oktobra kako bi se podigla svijest javnosti i ukazalo na problem siromaštva i marginaliziranosti velikog broja ljudi.

Kako je saopćeno iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, siromaštvo se uglavnom definira kao oskudica materijalnih ili novčanih sredstava, dok socijalna isključenost ima šire značenje, a osim ekonomske, uključuje i socijalnu, kulturnu, političku i druge dimenzije.

-Socijalna pravda se unapređuje kroz uklanjanje prepreka sa kojima se ljudi suočavaju zbog svog spola, godina života, rase, etničke pripadnosti, religije, kulture ili invaliditeta. Tako se siromašni često susreću sa osuđujućim stavovima, osobe sa invaliditetom sa fizičkim barijerama, osobe sa mentalnim smetnjama sa odbacivanjem. Također, brojni su pokazatelji da se društvo i zajednica susreću sa velikim problemom trgovine ljudima, najviše djecom i ženama, kao posljedica socijalne ugroženosti – navode ombudsmeni BiH.

Ovi podaci, kako podvlače, nedvosmisleno pokazuju da su upravo ove skupine građana posebno ranjive zbog čega je neophodan angažman sudionika na svim razinama i jedinstven pristup u rješavanju problema siromaštva te povećanju kvalitete života svih građana.

-Na cijeli niz problema povezanih sa siromaštvom upozoravaju i Ombudsmeni BiH, a naročito u svojim godišnjim i specijalnim izvještajima u kojima nadležnima daju konkretne preporuke koje bi građanima, unatoč siromaštvu, osigurale ostvarivanje ljudskih prava te kako bi se prema njima jednako postupalo, bez obzira na uvjete u kojima žive. Uz položaj osoba starije životne dobi, pripadnika romske nacionalne manjine, migranata, djece bez roditeljskog staranja, osoba sa invaliditetom, ovi izvještaji sadrže i analize te preporuke iz područja ekonomsko-socijalnih prava, diskriminacije i brojnih drugih oblasti – navodi Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button