Novosti

Proglašeni dobitnici EU nagrade za integraciju Roma 2023

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nagradu su osvojili Visoka škola za turizam i menadžment Konjic, te predsjednik Udruženja Roma Euro-Rom iz Tuzle, Nedžad Jusić.

Evropska komisija objavila je 14 dobitnika ovogodišnje EU nagrade za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Ovogodišnja nagrada dodijeljena je za dostignuća koja promovišu inkluziju Roma u okviru Digitalne agende i zelene ekonomije. Ceremonija dodjele nagrada održana je u okviru EU nedjelje Roma od 24. do 27. aprila, čiji je domaćin Evropski parlament.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nagradu je osvojila Visoka škola za turizam i menadžment Konjic. Kako stoji u pojašnjenju, samo mali postotak Roma u BiH, naročito Romkinja, završi visoko obrazovanje. Razlog tome često je nedostatak sredstava i niska svijest o prednostima visokog obrazovanja. Kako bi se riješio ovaj problem, Visoka škola za turizam i menadžment u Konjicu je 2021. godine postala prva visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini koja nudi besplatno obrazovanje Romima s posebnim fokusom na žene.

Ova škola uklanja prepreke pružajući besplatne knjige, časove i mentorstvo. Škola koristi digitalno obrazovanje kako bi romski studenti mogli pratiti nastavu od kuće. Kroz ovu metodu razvijaju se njihove akademske vještine i šire digitalne kompetencije, što ih čini još konkurentnijim na tržištu rada. Digitalne vještine koje steknu daju im više samopouzdanja za prijavu na više vrsta poslova, uključujući i nevladine organizacije i upravna tijela. Ova škola je već imala dvije grupe žena (Romkinja i neromkinja) koje su se upisale 2021. i 2022. godine. Također planiraju napraviti bazu podataka o obrazovnoj, društvenoj i dobnoj strukturi Romkinja radi daljnjeg širenja aktivnosti. Visoka škola nastavlja činiti obrazovanje dostupnim ovim marginaliziranim zajednicama, te se nada da će razbiti stereotipe o njima, navodi se.

Drugi dobitnik iz naše zemlje je predsjednik Udruženja Roma Euro-Rom iz Tuzle, Nedžad Jusić.

Jusić dugi niz godina radi na unapređenju pristupa Roma obrazovanju i zapošljavanju. On je bio Uspješan politički i društveni aktivist, borac protiv sistemske nezaposlenosti Roma koji nemaju jednak pristup obrazovanju.

Većina posla bila je s Udruženjem Roma Euro-Rom, nevladinom organizacijom koja radi na poboljšanju životnog standarda Roma i nastoji im pomoći da se integrišu u bosanskohercegovačko društvo. Od 2004. godine oko 50 hiljada ljudi imalo je koristi od aktivnosti udruženja.

Konkretno, Jusić je kreirao politike na lokalnom i državnom nivou za zapošljavanje Roma. Tokom pandemije COVID-19, njegove inicijative olakšale su pristup online obrazovanju i učenju na daljinu za 375 učenika. Pomogao je poboljšati digitalne vještine među učenicima i njihovim roditeljima, pa čak je i doprinio izradi poslovnih planova.

Kako se navodi, Jusić je također pomogao u organizaciji radionica za gradove i općine za rješavanje problema  diskriminacije Roma i promomovisanje budžetskih sredstava za osjetljive kategorije. Radionicama je prisustvovalo oko 235 ljudi, uključujući više od 100 Roma.

Zahvaljujući Nedžadovom djelovanju, stopa završetka škole među romskim učenicima dosegla je 100%, a njegovi napori da dovede Rome u formalno obrazovanje postavili su dugoročni temelj za zapošljavanje Roma, navodi se.

„Čestitam svim dobitnicima na njihovom sjajnom radu! Nadam se da će ova nagrada da pomogne pobjednicima da prošire svoje aktivnosti, kako bi inspirisali i druge aktere koji žele da unaprijede romsku zajednicu“, istakao je komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju, Oliver Varhelji.

Pokrenuta prije skoro deset godina, EU nagrada za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj ima za cilj da istakne značaj integracije Roma u procesu proširenja EU i da pokaže odlučnost i posvećenost Unije u poboljšanju socijalne uključenosti Roma u društvo i da obezbjedi konkretne rezultate na terenu.

Pobjedničke organizacije civilnog društva dobile su novčanu nagradu od 7.500 eura za prvo mjesto i 4.500 eura za drugo mjesto. Pobjednici iz privatnog i javnog sektora nisu dobili novčane nagrade. Svi pobjednici su nagrađeni studijskom posjetom Briselu, peharom i nagradnim sertifikatom.

Detaljne informacije o svim dobitnicima ove nagrade možete pronaći u publikaciji OVDJE.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button