Pozivi

Objavljen javni poziv za dodjelu grantova za žene iz marginaliziranih kategorija, akcenat i na Romkinjama

Žene u BiH često nemaju jednake uslove rada, dobivaju otkaze u toku trudnoće, ugovori im se ne produžavaju ukoliko zatrudne ili se obrate za zaštitu svojih prava.

Fondacija Infohouse objavila je javni poziv za dodjelu grantova za žene iz ranjivih kategorija društva. Rok za prijavu je 25. oktobra 2023. godine.

Javni poziv je raspisan zahvaljujući sredstvima donatora JT International AD Senta. Fond za ovaj Javni poziv iznosi 20.000 KM, maksimalan iznos traženih sredstava po aplikaciji ne smije preći 5.800 KM bruto.

Prijaviti se mogu ženske organizacije koje imaju ideju/potrebu za aktivnostima i/ili kupovinom opreme koja će direktno doprinijeti ekonomskom osnaživanju nezaposlenih i marginaliziranih žena iz njihove zajednice/zajednica, saopćeno je iz Fondacije Infohouse.

Navodi se da se ovaj poziv odnosi na organizacije koje pomažu i ekonomskom osnaživanju žena iz ranjivih grupa, uključujući i Romkinje.

Kako su istakli, žene u BiH često nemaju jednake uslove rada, dobivaju otkaze u toku trudnoće, ugovori im se ne produžavaju ukoliko zatrudne ili se obrate za zaštitu svojih prava.

„Situacija se dodatno usložnjava ukoliko govorimo o ženama iz marginaliziranih skupina kao što su Romkinje, žene iz ruralnih sredina, starije žene ili pripadnice LGBTIQ populacije. Samim tim žene ne mogu biti ravnopravne članice društva“, navode iz Fondacije.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button