Novosti

Hurtić obećao podršku Romima u poboljšanju uslova života

"Stojim na raspolaganju za sve projekte koji za cilj imaju pomoć ugroženima, manjinama, a Romi to svakako jesu u Bosni i Hercegovini", kazao je ministar

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sevlid Hurtić, posjetio je danas opštine Modriča i Vukosavlje. Sa prvim ljudima ove dvije općine, razgovarao je o tome kako unaprijediti život manjinskih zajednica putem projekata čija bi provedba umnogome poboljšala uslove života ovim ljudima. U tom je kontekstu i dogovorena buduća saradnja sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

U opštini Vukosavlje ministar Hurtić se susreo sa načelnikom Borislavom Rakićem, sa kojim je razgovarao o načinima pomoći tamošnjoj romskoj zajednici. U fokusu razgovora je bilo poboljšanje zdravstvene zaštite ove populacije, te njihovo socijalno zbrinjavanje.

Inače, u Vukosavlju trenutno živi oko 288 Roma i uglavnom žive u romskom naselju Modrički Lug. 

U središtu razgovora sa načelnikom opštine Modriča, Jovicom Radulovićem i njegovim saradnicima, također je bila briga za Rome koji ovdje žive. Sastanku je prisustvovao i Mirza Djedović, odbornik u Skupštini opštine Modriča. 

Načelnik Radulović je kazao da je opština spremna za saradnju sa ministarstvom na projektima koji bi za cilj imali bolji pristup za životne probleme Roma u Modriči. 

Tamo je trenutno nastanjeno 316 Roma, od čega je 128 djece. 

„Stojim na raspolaganju za sve projekte koji za cilj imaju pomoć ugroženima, manjinama, a Romi to svakako jesu u Bosni i Hercegovini. Očekujem brzu provedbu projekata čija će konačnica biti poboljšanje uslova života ovim ljudima, posebno djeci koja se mogu i žele obrazovati, te na taj način doprinijeti boljoj budućnosti za sebe i cijelu zajednicu“, kazao je ministar Hurtić. 

Dodao je da je potreban integrativan pristup za bolji život romskih zajednica na lokalnom nivou.

„Samo tako možemo postići efikasnost i održivost svega onoga što radimo kako bi se smanjili problemi sa kojima se suočavaju Romi u našoj zemlji“, zaključio je ministar Hurtić, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button