EU Roma

U Velikoj Britaniji se otvara prvi romski kulturni centar

Osim što će biti mjesto susreta Roma i njihovih prijatelja, prostor će ugostiti stalne i povremene izložbe o romskoj historiji i kulturi. U centru će se također nalaziti arhiv zajednice.

Prvi romski kulturni centar u Velikoj Britaniji trebao bi se otvoriti tokom narednih mjeseci u Glasgowu. U Inicijativi društvene organizacije Romano Lav (Romski glas) nadaju se da će se otvoriti u jesen ili zimu ove godine.

Centar, koji će se nalaziti na Nithsdale Roadu, služit će za razne svrhe. Osim što će biti mjesto susreta Roma i njihovih prijatelja, prostor će ugostiti stalne i povremene izložbe o romskoj historiji i kulturi.

U centru će se također nalaziti arhiv zajednice te će postati dom rezidencijalnog programa umjetnika za nove romske umjetnike.

Nadalje, mjesto će postati središte aktivizma romske mladeži, posebno kao mjesto susreta za inicijativu Community Catalysts, pomoću koje mladi Romi postaju vođe zajednice i počinju podučavati sljedeću generaciju aktivista zajednice.

Kako je kazala Rahela Cirpaci, koordinatorica projekta za Romano Lav i jedna od vodećih osoba u projektu kulturnog centra, ovo je bio njen “san” tokom šest godina koliko je uključena u zajednicu. Cipraci je također profesorica romskog jezika koji se govori u više od 100 dijalekata širom svijeta.

“Oduvijek sam željela prostor gdje bi se Romi mogli okupljati, poput romskog huba”, kazala je.

Ovaj centar će biti mjesto gdje Romi i neromi mogu slaviti i učiti o svim aspektima romske kulture, od muzike do hrane i, naravno, jezika, istakla je. Centar će također promovisati integraciju Roma u škotsko društvo.

„Želimo da se romska zajednica integriše i komunicira s neromskom zajednicom. Dobri odnosi u zajednici su dvosmjerna ulica. Centar će neromima ponuditi priliku da uče o romskoj kulturi i historiji. Također će nastojati pomoći škotskim Romima da nauče više o neromskim Škotima oko sebe“, dodala je Cipraci.

Kako je naglasila, kulturni centar može pomoći u stvaranju veze povjerenja između Roma i neroma u Škotskoj.

„Mnogi neromi, pa čak i neki Romi, trebaju naučiti više o historiji progona Roma u Evropi. To uključuje, naravno, obrazovanje o holokaustu. Vjeruje se da je između 200.000 i 500.000 Roma i Sinta, zajednički označenih kao ‘Cigani’, ubijeno u nacističkom holokaustu. Nesigurnost oko broja poginulih nastala je zbog nedostatka evidencije koju su vodili nacisti o žrtvama Romima i Sintima. Štaviše, centar može pomoći u obrazovanju ljudi o činjenici da su od 1370-ih Romi bili robovi više od 500 godina u Rumuniji“, zaključila je Cipraci.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button