Region

Pokrenuta kampanja finansiranja filma o surovom životu Roma

Zbog svojih umjetničkih i zanatskih kvaliteta vjeruje se da će ovaj film ostvariti značajan uspjeh na svim relevantnim domaćim i stranim festivalima kratkog metra na kojima će „Kalafon” biti predstavljen.

TM produkcija, koja radi na realizaciji kratkometražnog autorskog debitantskog filma „Kalafon“ Vuka Bogdanovića, ostvarenja koje afirmiše muzičko stvaralaštvo Roma, istovremeno ističući probleme sa kojima se susreću diskriminisane i marginalizovane grupe stanovništva, pokrenula je kraudfanding kampanju na Indiegogo platformi.

Film je podržao i Nacionalni savjet Romske nacionalne manjine u Srbiji. Projekat tog filma je prethodne godine podržan na konkursu Filmskog centra Srbije, čija je komisija u svom obrazloženju istakla da se radi o posebno kvalitetnom projektu koji se izdvojio poznavanjem materije i miljea u kojem se dešava radnja filma, i velikom ljubavlju autora prema vodećim akterima.

Zbog svojih umjetničkih i zanatskih kvaliteta vjeruje se da će ovaj film ostvariti značajan uspjeh na svim relevantnim domaćim i stranim festivalima kratkog metra na kojima će „Kalafon” biti predstavljen.

Radnja filma se bazira na tradiciji, običajima i muzici Roma, uvodeći nas kroz autorsku filmsku poetiku u ovaj fantastični svijet.

Romska kultura inspirisala je autora da istraži probleme sa kojima se susreće ova nacionalna manjina, surov život muzičara, vlasnika kafana, konobarica, žena za zabavu, zloupotrebu dječijeg rada, začarani krug siromaštva i nedostatka obrazovanja, ilegalno tržište rada, nevidljivost u državnom sistemu.

Romska muzika koja se svira dušom, utkana je u sve pore ovog filma i prenosi emociju na publiku – radost, tugu, bol, slavlje.

U filmu će biti zastupljena originalna romska muzika koja će na ovaj način biti sačuvana od zaborava i predstavljena široj publici.

Osim toga naći će se i autorska muzika koja će još dugo živjeti svoj kafanski život.

Reditelj želi da prikaže svoju viziju životnih priča romskih muzičara služeći se autentičnim jezikom filma, i da kroz svoju estetiku ukaže na ovaj društveni fenomen.

Vuk Bogdanović je perspektivni mladi reditelj, koji je sticao iskustvo na različitim projektima. Poslije višegodišnje saradnje sa brojnim istaknutim rediteljima, Vuk se odvažio na autorski rad. Osim režije, potpisuje i scenario za ovaj film.

Kako je planirano film „Kalafon” biće prikazan na svim relevantnim domaćim i stranim festivalima kratkog metra.

Ovdje možete vidjeti više detalja o kraudfanding kampanji.

Na ovom linku možete vidjeti nešto više o samom filmu i kampanji:

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button