Novosti

Poruka učesnika Bh. povorke ponosa: Legalizirati istospolne zajednice u BiH

Aktivisti Bh. povorke ponosa po završetku šetnje apelovali su za potrebu zakonske regulacije njihovih prava, ali i svih drugih koji su na bilo koji način ugroženi.

Učesnici Bh. povorke ponosa svoju šetnju sarajevskim ulicama završili su ispred Narodnog pozorišta.  

Oni su se pod sloganom “Ponosno zajedno” okupili na prostoru kod Historijskog muzeja odakle su šetnjom došli do Narodnog pozorišta gdje je upriličeno druženje i prigodan program, koji je završen nastupom Srđana Jevđevića Gine.

-Primijetio sam da nema sponzora. A znate li šta sam još primijetio? Primijetio sam da nema nacionalista – rekao je Gino i zapjevao numeru “Snijeg pade na behar, na voće”, koja je obilježila i prvu Bh. povorku u Sarajevu, samo tada u izvođenju Damira Imamovića.

Aktivisti Bh. povorke ponosa po završetku šetnje apelovali su za potrebu zakonske regulacije njihovih prava, ali i svih drugih koji su na bilo koji način ugroženi.

– Danas smo se okupili pod sloganom ‘Ponosno zajedno’, ta riječ zajedno nije samo riječ već poziv na akciju. Zajedno smo jači i jače, zajedno možemo mijenjati svijet – poručili su aktivisti Bh. povorke ponosa, koja je četvrti put održana u glavnom gradu BiH.  

O događaju se oglasila i sarajevska policija koja je potvrdila da je sve proteklo bez problema.

– Manifestacija “BH Povorka ponosa 2023” – javni skup u pokretu, koji je danas održan u Sarajevu, protekao je bez zabilježenih incidenata. Glavne saobraćajnice – Zmaja od Bosne i Obala Kulina Bana, prolaskom učesnica i učesnika manifestacije i dolaskom na Trg Susan Sontag, u 19.00 sati su otvorene za saobraćaj.

Inače, šetnji se pridružilo više od 1.000 građana.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button