EU Roma

EU poslanik pita: Zašto su carinici odbili konvoj pomoći za Rome u Podgorici?

Njemački EU poslanik ukazuje i da postoje sumnje da je “antiromsko raspoloženje” navelo hrvatske i crnogorske carinike da odbiju ulazak konvoja.

Poslanik Evropskog parlamenta Niclas Herbst dostavio je Evropskoj komisiji tri poslanička pitanja u vezi konvoja pomoći romskoj populaciji u Podgorici, koji je u martu prošle godine zaustavljen na granici sa Hrvatskom.

Njemački EU poslanik ukazuje i da postoje sumnje da je “antiromsko raspoloženje” navelo hrvatske i crnogorske carinike da odbiju ulazak konvoja.

Herbst, u okviru postavljenih pitanja, navodi da je konvoj pomoći iz Hamburga 13. marta 2022. pokušao da dopremi donacije za Rome na Koniku, predgrađu glavnog grada Crne Gore.

“Prvo su naišli na probleme na graničnom prelazu Karasovići u Hrvatskoj, da bi im na kraju bio odbijen ulazak u Crnu Goru. Kada su se vratili na hrvatsku granicu, volonterima je prvo rečeno da ne mogu ponovo ući u EU, između ostalog i zbog toga što Crna Gora nije potvrdila da je konvoj napustio carinu. Postoje sumnje da je antiromsko raspoloženje navelo i hrvatske i crnogorske carinske organe da postupe na ovaj način”, piše poslanik EP.

Herbst je Evropski parament pitao da li je bilo sličnih incidenata i kako ocjenjuje diskriminaciju Roma od strane carinika u regionu.

Takođe, zanima ga da li su na istim graničnim prelazima vraćeni još neki konvoji pomoći, posebno oni upućeni stanovnicima Konika.

“Da li se zna da je bilo slučajeva korupcije na granici Crne Gore i da li je legalno dati njemačkim volonterima, koji ne govore hrvatski, da potpišu izjavu pod zakletvom na hrvatskom?”, treće je pitanje evropskog poslanika.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button