Region

NIŠ: Proteklog vikenda održan predosmomartovski marš žena

Okupljene su marširale glavnim gradskim ulicama, noseći snažne poruke o nasilju, silovanju, femicidu, ženskim radnim pravima i drugim važnim temama ispisane na transparentim

M.M.K.

Za samo osam nedelja od početka 2023. godine ubijeno je osam žena u partnerskom nasilju. Konstantan porast ovakve surove statistike naterao je predstavnice sedam organizacija sa juga Srbije, članica mreže “Žene protiv nasilja”, da organizuju veliki marš u centru Niša, i to uoči 8. marta.

“Stop ubistvu žena, jer žena vas je rodila”, “Žrtva nije kriva, odgovornost je na nasilniku”, “Stop nasilju nad devojkama i ženama”, neki od transparenata koje su okupljene nosile tokom Marša koji je održan prethodnog vikenda, zahtevajući da se u pravosudnom sistemu Srbije femicid definiše kao posebno krivično delo.

Pesmom „Break The Chain”, koja se u celom svetu izvodi u okviru kampanje „Jedna milijarda ustaje“, započeo je ovaj veliki protest. Statistika pokazuje da jedna od tri žene u toku života pretrpineki vid nasilja, što iznosi oko milijarda žena.

Okupljene su marširale glavnim gradskim ulicama, noseći snažne poruke o nasilju, silovanju, femicidu, ženskim radnim pravima i drugim važnim temama ispisane na transparentima. Ženski marš je posle mnogo godina ponovo organizovan u Nišu.

Hoćemo da pošaljemo poruku da se ženska i ljudska prava ne poštuju, da nasilja ima, da institucije sporo reaguju, da je  puno žrtava i da je femicid  zastrašujuć, a reakcije na to takođe. U osam nedelja u ovoj godini je osam ubijenih žena. Zahtevamo da femicid postane posebno krivično delo i da se sa dužnom pažnjom svi posvete ovom problem, rekla je Tatjana Nikolić iz Centra za devojke.

Osnivačica prvog dvojezičnog SOS telefona i “Osvita”, Ana Saćipović naglašava da svako od nas ima prava da učini prvi korak za zaštitu prava tih žena i dodaje da je prijava nasilja tek prvi korak.

Kad mi ženu smestimo u Sigurnu kuću vremenski rok za njen boravak je ograničen. Ta žena jednog trenutka mora izaći iz Sigurne kuće gde će ako nema na lokalnom nivou odluku o dobijanju socijalnih stanova ili bar na šest meseci da se plati socijalnaa kirija dok se ne snađe, da se predvidi mehanizam vezano za prioritet prilikom zapošljavanja ili podrška za otvaranje sopstvenog biznisa, zaključila Saćipović.

Na ženskom maršu u Nišu učestovalo je sedam organizacija sa juga Srbije, koje su deo mreže „Žene protiv nasilja“: „Centar za devojke“ i Udruženje Romkinja „Osvit“ iz Niša, „SOS Vlasotince“ iz Vlasotinca, „Nezavisni ženski centar“ iz Dimitrovgrada, „Žene za mir“ iz Leskovca, Udruženje Romkinja „Bujanovac“ iz Bujanovca, i „Nada“ iz Aleksinca.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button