LjudiRegion

Meti Kamberi, dečak koji je pisanjem uspeo da pobegne iz “Grada bola”

Meti je srećan jer pronašao svoju svrhu i svoj poziv, a ponosan je što je od dečaka sa ulice uspeo da dođe do toga da njegove knjige čitaju  književnici, profesori, ali i mladi koji nikada nisu pročitali nijednu knjigu

Tekst: Milica Milojević-Kostić
Foto: Facebook/lična arhiva

Ljubitelji književnosti Metija Kamberija upoznali su pre nekoliko godina. Svoj prvi roman objavio je iz Doma za decu bez roditeljskog staranja, gde je proveo deo detinjstva.

Tada je u knjizi “Grad bola” preneo svu bol koja se sakupljala u njemu, nepravdu, život u siromaštvu i romskim mahalama, odvajanje od majke, nedostatak podrške i razumevanja okoline. Meti je nastavio da piše i objavio i Grad greha, Valcer odbačenih i zbirku poezije.

Od dečaka koji, već u zrelim godinama, nije znao da čita, do pisca po čijim delima će uskoro raditi film, put nije bio lak.

Detinjstvo sam proveo na ulicama Niša, bilo mi je teško, ali nisam ni znao za bolje, sa nekih 12 godina smestili su me u Dom za decu bez roditeljskog staranja “Duško Radović”. Tamo je u početku isto bilo teško, ali sam rešio da preokrenem svoj život, počeo sam više da čitam, provodio sam vreme sa decom koja dele istu sudbinu kao i ja. Dobio sam šansu da se obrazujem i iskoristio sam tu šansu da sebe izvučim iz svega. Nedostajala mi je jedino majka, priča Kamberi.

Nakon objavljivanja knjige Grad bola nema medija koji nije pisao njegovoj životnoj, pomalo filmskoj priči.

Pisao sam noću, jer sam danju radio na građevini i svoju prvu knjigu sam napisao za 8 meseci. Ona govori o detinjstvu na ulici, odrastanju u Domu za decu bez roditeljskog staranja. Delom je autobiografska, ali ima i elemenata fikcije. Na neki način ona je glas dece koja odrastaju u takvim uslovima, o njihovoj borbi i nadi u bolje sutra. Ja nadu nikada nisam gubio i uvek sam verovao da bolji dani dolaze, kaže Meti Kamberi.

Meti je knjigu posvetio deci koja odrastaju u institucijama bez roditelja, jer nedostatak roditeljske ljubavi niko ne može da zameni.

Odrastanje u Domu donelo mi je mogućnost da se obrazujem, ali je teško, neki vaspitači su dobri, neki nisu. Meni je mnogo pomogla vaspitačica Emilija koja je sa mnom radila i naučila me da pravilno čitam i pišem. Kakvi god da su uslovi, deci će uvek biti teško, jer im je mesto uz roditelje, priča on.

Nakon prve knjige “Grad bola”, promocija i gostovanja, napisao je još dve knjige. Nastavak “Grad greha”, kao i “Valcer odbačenih” i zbirku poezije, a sada radi i na scenariju za film.

Upisao sam fakultet, ali sam ipak shvatio da je umetnost moj poziv. Otišao sam na par predavanja i shvatio da se ne pronalazim u tome. Tada sam odlučio da napišem scenario za film koji je pri kraju. Mislim da mogu mnogo da dam kao pisac i da je to put kojim želim da idem, rekao je Kamberi.

Meti je srećan jer pronašao svoju svrhu i svoj poziv, a ponosan je što je od dečaka sa ulice uspeo da dođe do toga da njegove knjige čitaju  književnici, profesori, ali i mladi koji nikada nisu pročitali nijednu knjigu.

“Mislim da je to moj najveći uspeh, jer sam uspeo da komuniciram sa publikom koja je raznovrsna i doprem do svakoga. Najdraže mi je kada mladi, koji ne čitaju mnogo, pročitaju moju knjigu i razumeju poruku koju sam želeo da prenesem”.

Iz, do pre samo nekoliko godina, nezamislive pozicije, Meti danas mladima poručuje da ne odustaju od rada na sebi, jer taj rad je pravi put koji vodi ka boljim danima.

Knjige Metija Kamberija možete poručiti na sledećem linku:

https://www.instagram.com/metiikamberi/

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button