Region

Izložba o genocidu nad Romima od 23. februara u Narodnom muzeju u Nišu

U fokusu izložbe je nacional-socijalistički genocid nad Sintima i Romima – od isključenja i obespravljenosti manjine u njemačkom Rajhu do njihovog sistematskog istrebljenja u nacistički okupiranoj Evropi, naveli su organizatori.

Izložba o nacističkom genocidu nad Romima i Sintima biće svečano otvorena 23. februara od 17 sati u Galeriji Sinagoga Narodnog muzeja Niš, saopćili su iz te ustanove kulture.

U fokusu izložbe „Racial diagnosis: Gypsy- the Nazi genocide of the Sinti and Roma and the long struggle for recognition” je nacional-socijalistički genocid nad Sintima i Romima – od isključenja i obespravljenosti manjine u njemačkom Rajhu do njihovog sistematskog istrebljenja u nacistički okupiranoj Evropi, naveli su organizatori.

Stare porodične fotografije Sinta i Roma pružaju uvid u realnost života ljudi i omogućavaju da budu vidljivi kao pojedinci, a iza apstraktnih dokumenata, izložba otkriva uništene živote.

Postavka u Narodnom muzeju Niš obrađuje i historiju preživjelih u posljeratnoj Njemačkoj, koji su kasno poslije rata prepoznati kao žrtve nacizma.

Upravo je pokret za građanska prava njemačkih Sinta i Roma pokrenuo društvenu debatu o ovoj temi.

Na kraju izložbe posjetioci će dobijati uvid u stanje ljudskih prava Sinta i Roma u Evropi poslije 1989. godine, a postavka je otvorena do 12. marta.

Kako su naveli organizatori, izložba je i simbolični izraz saradnje Centralnog savjeta njemačkih Sinta i Roma, Romskog dokumentacionog i kulturnog centra Sinta i Roma, Njemačke savezne fondacije za kulturu i Foruma Roma Srbija.

Organizaciju izložbe podržava Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke, a u Nišu je koorganizator – Narodni muzej Niš.

“Organizovanjem ove izložbe i njenim predstavljanjem javnosti u Srbiji, sjećamo se nevinih žrtava Holokausta sa posebnim osvrtom na stradanje i genocid nad pripadnicima romske zajednice”, poručuju iz ove niške kulturne ustanove.

Radno vrijeme Galerije Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 17 sati, vikendom od 10 do 15 sati, dok je ponedjeljkom zatvorena za posjetioce, a ulaz je slobodan.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button