Region

Predstavljena ideja o internet platformi za učenje romskog jezika

Predstavnici organizacije "Be Happy Work and Travel" izrazili su nadu da će na ovaj način ovakvo kapitalno djelo očuvati romski jezik od izumiranja i zaborava.

Rukovodstvo Nacionalnog savjeta Roma Srbije, na čelu sa predsjednikom Daliborom Nakićem nedavno je u svojim prostorijama održalo sastanak sa predstavnicima organizacije “Be Happy Work and Travel” koja je ujedno i akademija registrovana u Londonu za IT i poslove na daljinu.

Cilj sastanka je bio predstavljanje ideje stvaranja internet platforme za učenje romskog jezika.

Ispred pomenute organizacije prisustvovali su Ilija Kalina, Sivč Nikola i Milorad Popović, koji su predstavili inicijalnu ideju same platforme, ali i program “Ista šansa” koji trenutno pohađa 20 Roma i Romkinja iz Vojvodine i Beograda u trajanju od 16 sedmica, i aktivnosti su usmjerene na prekfalifikaciju i poslove na daljinu.

Kako je saopćeno, Nacionalni Savjet Roma će ovakvim idejama i inicijativama kojima se romski jezik njeguje i čuva od zaborava, pružati punu podršku i saradnju.

„Vjerujemo da će ovaj početni korak biti presudan za sve dalje ciljeve koje zajedno možemo ostvariti uz podršku institucija Republike Srbije kao i međunarodnih organizacija i fondacija“, izjavili su predstavnici organizacije “Be Happy Work and Travel”.

Pored predsjednika Nakića, sastanku su prisustvovali i Aleksandar Radulović, predsjednik Izvršnog odbora, kao i Bajram Morina, generalni sekretar Savjeta.

Nakon sastanka predstavnici organizacije izrazili su nadu da će na ovaj način ovakvo kapitalno djelo očuvati romski jezik od izumiranja i zaborava.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button