EU Roma

Grčka regija ulaže 1,5 milion eura u start-upe Roma

Pomoć ima budžet od 1,5 milion eura i, prema službenom saopćenju, pomoći će u finansiranju poslovnih ideja 101 Roma. Regija Attica planira podijeliti 14.800 eura po osobi u tromjesečnim ratama nakon odabira učesnika

Redakcija

Vlasti u Grčkoj regiji Attica, u kojoj se nalazi glavni grad Atina, najavile su protekle sedmice novi program pomoći u integraciji Roma. Program je usmjeren na razvoj manjine u poduzetničku zajednicu tako što će pomagati kandidatima da od nezaposlenih postanu vlasnici preduzeća.

Program će koštati regiju oko 1,5 miliona eura, a svaki podnositelj zahtjeva ima pravo da primi 14.800 u ratama svaka tri mjeseca. Novac će ići za finansiranje malih preduzeća, vraćajući određeni stepen produktivnosti u zajednicu.

Program je namijenjen osobama koje su već prijavljene kao nezaposlene i imaju između 20 i 44 godine. Također trebaju dobiti potvrdu općinskog centra za socijalni rad da žive u romskoj zajednici.

Pomoć ima budžet od 1,5 milion eura i, prema službenom saopćenju, pomoći će u finansiranju poslovnih ideja 101 Roma. Regija Attica planira podijeliti 14.800 eura po osobi u tromjesečnim ratama nakon odabira učesnika. Prijave su moguće do 20. februara 2023.

Kandidati će također morati podnijeti svoje poslovne prijedloge, međutim, prihvatljive aktivnosti isključuju kioske, kantine, kamione i kockarnice. Guverner Attice, Giorgos Patoulis, izjavio je da je cilj programa poticanje integracije i uklanjanje nejednakosti i socijalne isključenosti. Također je istakao kako je ovo tek početak socijalnih programa usmjerenih prema romskoj zajednici.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button