Region

Hrvatska predsjedava Svjetskim savezom za sjećanje na Holokaust: Usprotiviti se poricanju činjenica

Smisao ovih zaključaka je da se zadužuju sva tijela države uprave da u svom radu koriste ove definicije u cilju unapređenja obrazovanja, istraživanja i informisanja o Holokaustu te sistemskog podsticanja sjećanja na genocid nad Romima i Holokaust

Redakcija

Hrvatska će u 2023. i 2024. godini predsjedavati Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), a iduće sedmice obilježit će se Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Ovim povodom Vlada je juče uspostavila Nacionalno koordinacijsko tijelo za predsjedavanje Savezom, te donijela Zaključke o usvajanju pravno neobvezujuće Radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust.

Smisao ovih zaključaka je da se zadužuju sva tijela države uprave da u svom radu koriste ove definicije u cilju unapređenja obrazovanja, istraživanja i informisanja o Holokaustu te sistemskog podsticanja sjećanja na genocid nad Romima i Holokaust, naglasio je premijer Hrvatske Andrej Plenković na sjednici Vlade na kojoj su prihvatili zaključke Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust i usvojili pravno neobavezujuće radne definicije antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o Holokaustu te antiromskog rasizma i diskriminacije.

Radna definicija izraz je svijesti da se treba usprotiviti poricanju Holokausta, iskrivljavanju činjenica o njemu, da ih treba osuditi na nacionalnom i međunarodnom nivou te da ih je potrebno preispitati na globalnom nivou – dodao je.

Prema usvojenim definicijama, antisemitizam je određeno poimanje Jevreja koje se može iskazivati kao mržnja prema njima, poricanje holokausta, diskurs je i propaganda koja niječe historijsku zbilju i opseg istrebljenja Jevreja od strane nacista i njihovih saradnika tokom Drugog svjetskog rata, poznatog kao Holokaust ili Šoa, iskrivljavanje istine o Holokaustu odnosi se, između ostalog na, namjerno nastojanje da se opravda ili na najmanju moguću mjeru svede utjecaj Holokausta ili njegovih glavnih sudionika, uključujući saradnike i saveznike nacističke Njemačke, grubo umanjivanje broja žrtava Holokausta koje je proturječno pouzdanim izvorima, pokušaje okrivljavanja Jevreja za izazivanje vlastitoga genocida, izjave koje Holokaust prikazuju kao pozitivan historijski događaj ili zamagljivanja odgovornosti za uspostavu koncentracionih logora i logora smrti koje je osmislila i kojima je upravljala nacistička Njemačka svaljivanjem krivice na druge nacionalne ili etničke grupe.

Antiromski rasizam očituje se kroz upotrebu pojedinih izraza i djela, kao i kroz institucionalne politike i prakse marginalizacije, isključenja, fizičko nasilje, obezvrjeđivanje romskih kultura i stilova života te korištenje govora mržnje usmjerenog prema Romima kao i prema drugim pojedincima i grupama koji su tijekom nacističke ere, kao i danas, percipirani, stigmatizirani ili progonjeni kao “Cigani.”

Hrvatska vlada je usvojila i odluku o uspostavi strukture za pripremu i provedbu hrvatskog predsjedavanja Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).

Osnovat ćemo nacionalno koordinacijsko tijelo koje će donositi ključne odluke i smjernice za pripremu predsjedanja, a koordinatori i predsjedajući ovog tijela bit će potpredsjednik Vlade Davor Božinović, supredsjedateljice će biti posebna savjetnica u mom kabinetu Sara Lustig zajedno s državnom tajnicom u MUP-u Terezijom Gras. Uspostavit ćemo i tajništvo koje će davati podršku predsjedavanju u idućih nešto više od godinu dana – rekao je Plenković.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button