Region

Put od mraka do “upaljene sijalice”, skoro godinu dana života bez struje

M.M.K.

Kalendarski su zimu dočekali bez struje, a onda nakon skoro 9 meseci mraka, protesta ispred Gradske kuće, kampovanja u Beogradu – domovi romskih porodica iz naselja 12. Februar u Nišu vraćeni su na električnu mrežu.

Kako kažu iz Pokreta “Opre Roma Roma”, reč je o kratkoročnom, bezbednom i legalnom rešenju.

Da im je ugroženo zdravlje, nemaju osnovna prava i da ne mogu da žive u mraku još dugo meštani su prvi put javno poručili na protestu ispred Gradske kuće u Nišu početkom oktobra 2022. godine.

Na sledećem protestu upali su u Gradsku kuću, neki su i izbačeni.

Put od mraka do “upaljene sijalice” nije bio nimalo lak, kao ni pregovori. Nakon prvog protesta, desio se i neuspeli sastanak u Gradskoj kući kada su porodice tvrdile da su kasno obaveštene, a predstavnici Grada da su pregovarači postupili neozbiljno.

Nakon što nisu uspeli da u Nišu pronađu rešenje sa EPS-om, pregovori su prebačeni u Beograd ali su zbog formiranja Vlade opet probijeni rokovi, a za to vreme neki su bili u mraku, a neki protestovali u Beogradu.

Tada su iz nadležnih Ministarstava poručili da su bez struje zbog duga i neovlašćene potrošnje, dok su porodice tvrdile da su u pitanju stara dugovanja koja su nasledili.

-Meštani naselja 12. Februar su devet meseci živeli bez struje i u vremenu dve najveće svetske krize dane i noći su provodili u mraku. Ipak, istrajali su u borbi i sada konačno mogu da vide svetlo na kraju tunela. 

Kako navode iz Pokreta, predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, naložila je Ministarstvu energetike da se angažuje oko ovog slučaja.

-To je dobar signal da se zaustavi praksa ignorisanja zahteva građana oko prioriteta koji su najvažniji za njih i njihove porodice. Očekujemo da će Premijerka Ana Brnabić da nastavi da posvećuje podjednaku pažnju privrednom sektoru i najugroženijim građanima Srbije, navode iz Opre Roma.

Kako dugo odgovora nije bilo, porodice su se nedavno još jednom obratile na konferenciji u Nišu kada su rekli jedini spas vide u iseljeničkim vizama i u prihvatnim centrima za izbeglice. Nakon konferencije, predstavnici Opre Roma pokreza I porodica zapalili su sveće u Sabornoj crkvi i molili se za nesavesne političare.

-Pokret Opre Roma Srbija ovim putem izražava poštovanje i zahvalnost meštanima naselja 12. februar što su izdržali svih ovih meseci bez struje i borili se kao David protiv Golijata uprkos svim izazovima na demokratski i dostojanstven način. Njihova snaga i istrajnost treba da služe kao inspiracija svim građanima Srbije koji se susreću sa ovakvim ili sličnim problemima i koji se ponekad osećaju usamljeno u svojoj borbi.

U Nišu inače veliki broj porodica živi bez struje, procenjuje se oko 20-tak hiljada ljudi. Iako su početkom 2021. najavljivani dogovori o kojima je govorio i predsednik Vučić, neznatan broj porodica ponovo se priključio na mrežu i sklopio dogovor sa EPS-om.

Obaveštavajući javnost da su porodice vraćene na mrežu, predstavnici Pokreta Opre Roma poručili su da meštani naselja 12. Februar nisu bili sami u ovoj borbi i neće biti sami ni u budućim izazovima.

-Naš pokret će nastaviti pomno da prati razvoj situacije, da podržava narod i bude glas naroda. Nastavićemo da pratimo rad svih aktera koji su pokazali da je moguće uraditi nešto dobro za narod i u vremenu posle izbora, ali i vremenu drugih velikih izazova, zaključili su.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button