Novosti

Ko je „oteo“ Klub Ostalih: Štiti li neko prava Roma u Parlamentu FBiH

O izmjenama koje bi išle u pravcu prave zaštite nacionalnih manjina niko i ne govori. To bi se moglo relativno lako postići, primjera radi, uvođenjem obaveze o maksimalnom broju pripadnika jedne manjine unutar ovog Kluba, ili uvođenjem minimalnog broja za pojedine manjine

Pripremila: D.M.

Uprkos činjenici da je Visoki predstavnik Christian Schmidt nedavno povećao broj delegata u Domu naroda Federacije BiH, Romi i dalje neće biti zastupljeni u ovom organu.

Dom naroda je najvažnije tijelo u Federaciji BiH za zaštitu nacionalnih interesa, kako tri konstitutivna naroda, tako i nacionalnih manjina.

Ipak, prava Roma kao najbrojnije nacionalne manjine i daje neće biti zaštićena kroz ovaj Dom, jednostavno zato što u njemu opet neće biti Roma, iako postoji Klub „Ostalih“.

Posljednjim izmjenama koje je donio u izbornoj noći, Schmidt je povećao klubove tri konstitutivna naroda koji sada umjesto po 17 broje po 23 delegata. Osim toga, broj delegata u Klubu „Ostalih“ povećan je sa 7 na 11. Upravo taj Klub trebao bi biti ključan za zaštitu nacionalnih manjina, ali to ipak nije. Naime, problem je što se nigdje ne navodi minimalan broj predstavnika bilo koje manjine unutar tog Kluba. Jedini uslov da neko uđe u taj Klub je da se izjašnjava drugačije od pripadnika tri konstitutivna naroda. Moguće je da, primjera radi, svi delegati u ovom Klubu budu iz samo jedne nacionalne manjine.

U novom sazivu Doma naroda ni ovog puta neće biti Roma. Većina delegata u ovom Domu, kako u ovom tako i u prethodnim sazivima, su oni koji se izjašnjavaju kao Bosanci. Iako je nesporno pravo svakoga da se izjasni kao Bosanac, uglavnom je riječ o osobama koje se privatno deklarišu i po pripadnosti jednom od tri konstitutivna naroda, pa se postavlja pitanje da li su oni uopšte manjina u pravom smislu te riječi. S druge strane, u ovom Domu nema mjesta za Rome, kao ni i za druge nacionalne manjine. Na taj način se ispostavlja da i ovaj Dom, kao i Predstavnički dom Parlamenta BiH, zapravo štiti prava samo tri konstitutivna naroda.

O izmjenama koje bi išle u pravcu prave zaštite nacionalnih manjina niko i ne govori. To bi se moglo relativno lako postići, primjera radi, uvođenjem obaveze o maksimalnom broju pripadnika jedne manjine unutar ovog Kluba, ili uvođenjem minimalnog broja za pojedine manjine.

Ovo je važno jer je riječ o zakonodavnom tijelu koje ima stvarnu moć, zbog toga što donosi zakone i odluke. S druge strane, na raznim nivoima u BiH postoje nacionalna vijeća u kojima participiraju i Romi. No, riječ je isključivo o savjetodavnim tijelima koja nemaju moć donošenja stvarnih odluka. Na taj način prava Roma ostaju nedovoljno zaštićena, a njihova politička zastupljenost isključivo je formalne naravi.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button