EU Roma

Bazen u Rumuniji kažnjen zbog zabrane ulaska Romima

Nacionalno vijeće za borbu protiv diskriminacije kaznilo je bazen Aqua Fun u mjestu Sibiu u Rumuniji s oko 2.030 eura jer je osoblje romskoj djeci zabranilo pristup bazenu zbog etničke pripadnosti.

Vijeće je saopćilo da je osoblje diskriminisalo romsku djecu, koja su podnijela pritužbu Vijeću uz podršku Evropskog centra za prava Roma ERRC i Asocijacije RomaJust.

Ovaj incident dogodio se 1. jula 2022. kada je grupa romske djece planirala posjetiti bazen u sklopu programa ljetnih praznika koji je organizovala Asocijacija Nada i osmijeh. Ova organizacija nudi socijalne usluge romskoj i neromskoj djeci i njihovim porodicama koje su lošeg materijalnog stanja, te je jedna od aktivnosti bila i vođenje djece na bazen .

Međutim, kada su stigli na ulaz, osoblje im je reklo da je bazen rezervisan te da ih ne mogu pustiti da uđu. Nakon što je ostalima omogućen nesmetan ulazak, organizatori iz udruženja ponovo su pitali osoblje zašto ne mogu ući, a oni su im odgovorili da postupaju po instrukcijama uprave.

Zaštitari su odgovorili rasističkim izjavama. Rekli su da je “bazen rezervisan za ljude.” Menadžer bazena  je kasnije u izjavi za lokalne medije rekao da Romi više nisu dobrodošli na njegov bazen.  

Javni bazeni postali su mjesta rasne diskriminacije Roma u Evropi. Slično kao što su i u Sjedinjenim Državama Afro-amerikanci doslovno ostavljeni vani kada su im javni bazeni uskratili ulaz, i u Evropi je bazen jasna tačku isključenja za one koje društvo označava kao ‘Cigane’, piše ERRC.

Romima je desetljećima zabranjivan pristup javnim bazenima širom Evrope. Istraživanje ERRC-a iz 2006. u Sjevernoj Makedoniji istaklo je brojne slučajeve u cijeloj zemlji. Šesnaest godina kasnije malo šta se promijenilo, pa imamo slučajeve iz 2018. i 2022. te nedavne slučajeve kada je Romima zabranjen ulaz na bazene u Slovačkoj i Španiji, a također i u Engleskoj gdje je u maju 2022. napisan spisak imena Roma i Putnika kako bi se porodicama onemogućio pristup cijelom zabavnom parku.

I ovaj slučaj iz Rumunije predstavlja nastavak rasističkog trenda koji je toliko uobičajen da se čak i ne registruje javno u vijestima u ovoj državi. Lokalna nevladina organizacija RomaJust skrenula je pažnju ERRC-u na slučaj te je romskim porodicama koje su bile diskriminisane ponuđeno pravno zastupanje.

Nakon što je Nacionalno vijeće za borbu protiv diskriminacije u novembru donijelo odluku da je u pitanju diskriminacija, predsjednik RomaJusta Eugen Ghita izrazio je optimizam da će odluka biti pozitivan doprinos napretku prava Roma u Rumuniji. Njegov optimizam došao je i s opomenom onima koji bi mogli diskriminisati Rome.

“Nadamo se da će ova odluka Nacionalnog vijeća za borbu protiv diskriminacije ubuduće poslužiti kao upozorenje svima onima koji smatraju da diskriminacija ostaje nekažnjena”, kazao je Ghita.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button