Novosti

Forum za zapošljavanje romske populacije održan u Zenici

Prezentovani su dosadašnji rezultati i učinak programa za zapošljavanje Roma, stimulativne mjere i programi sufinasiranja i samozapošljavanja Roma i drugih ugroženih grupa na federalnom nivou te benefiti za poslodavce i stanje nezaposlenosti Roma u evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK.

Udruženje Centar za podršku Roma “Romalen” iz Kaknja i Caritas Švicarske u Bosni i Hercegovini bili su organizatori Foruma za zapošljavanje romske populacije, koji je održan u Zenici.

Predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Federalnog zavoda za zapošljavanje te Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona prezentirali su dosadašnje rezultate i učinak programa za zapošljavanje Roma, stimulativne mjere i programe sufinasiranja i samozapošljavanja Roma i drugih ugroženih grupa na federalnom nivou te benefite za poslodavce i stanje nezaposlenosti Roma u evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK.

-Ono što je naš podatak, da ima, negdje, oko 8.450 Roma na području ZDK-a. Od tog broja, možemo reći da Općina Kakanj i Grad Visoko imaju najveći broj Roma. Otprilike, u Kaknju imamo oko 2.500, a u Visokom oko 3.000 pripadnika romske populacije tako da je to samo u ova dva grada 5.500. S tim da od toga možemo oduzeti nekih 10-15 posto, koji su, sada, preko zime migrirali iz ove općine i grada- napominje Mujo Fafulić, predsjednik Centra za podršku Roma “Romalen” iz Kaknja.

On je podvukao kako i kroz organizaciju ovog foruma pokušavaju naći način i mogućnost kako da lakše zaposle pripadnici romske populacije, ali i one koji dolaze iz ruralnih područja ili slabije imućnih porodica, koji jednako, kao i pripadnici romske populacije, “teže dolaze do kontakata i informacija” ili nemaju dovoljno samopouzdanja da “pokucaju na vrata poslodavaca”.

–  Trenutno imamo situaciju da imamo manjak sposobnih koji su aktivni tražioci posla na području BiH i poslodavci su, nekako, u potrazi za radnom snagom. S druge strane, imamo jako veliki broj aktivnih tražioca posla na evidencijama biroa za zapošljavanje. Mi pokušavamo povezati te dvije strane- ističe Fafulić, koji najavljuje kako će pokušati stupiti s aktivnim tražiocima posla te napraviti svoju bazu nezaposlenih, koje će nuditi poslodavcima.

-Pokušat ćemo motivisati poslodavce da koriste sredstva, odnosno stimulativne programe za zapošljavanje Roma i svih drugih grupa. Pokušavamo pronaći metodologiju koja će biti zajednički interes svih aktera, odnosno pripadnika romske zajednice i onih koji nisu pripadnici romske zajednice, a aktivni su tražioci posla, sa onim koji traže radnu snagu- najavljuje Fafulić.

Napominje da pripadnicima romske populacije participiraju i u troškovima izrade ličnih dokumenata, kako bi se po završenom školovanju svi prijavili na biro ta da mogu ostvarivati prava koja im pripadaju.

Programi koji su namjenjeni za ove grupe, dodaje, najčešće ne budu iskorišteni, ali tek treba utvrditi da li je to zbog nedostatka informacija ili nezainteresovanosti poslodavaca, koji apliciraju za zapošljavanje radnika.

Rukovodilac Odjeljenja za posredovanje u zapošljavanju SZZDK Sehadet Hadžić istakao je da u njihovoj evidenciji, krajem novembra ove godine, bio registriran 1.101 nezaposleni pripadnik romske populacije, od čega je 555 žena. Program sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja Roma “eksluzivno je namijenjen za romsku populaciju”.

-Po tom se program mogu zaposliti samo Romi. Naše iskustvo, što se tiče ovog programa, je da je interesantan romskoj populaciji. Po prethodnom programu u ZDK-u bilo je zaposleno 18 Roma, za šta je utrošeno 148.000 KM.

Nažalost, nismo imali aplikanata na program samozapošljavanja. Vjerovatno je dijelom razlog da nije bilo poslovnih ideja kod ove populacije, ali je bilo interesa kod poslodavaca- istakao je Hadžić.

Poslodavci, dodaje, odlučuju da li će pripadnike romske populacije zaposliti na 12 ili 24 mjeseca, a mjesečna subvencija poslodavcu je 400 KM ili 600 KM za visokoškolovanog pripadnika ove populacije. Prema podacima tog biroa, oko 20 posto Roma uspije sačuvati posao kod istog poslodavca i nakon isteka ugovorne obaveze.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button