Region

U Srbiji održani izbori za Savete nacionalnih manjina

U nedelju 13. novembra u Srbiji su održani izbori za članove Saveta nacionalnih manjina, na kojima je 19 nacionalnih manjina svoje predstavnike u nacionalnim savetima biralo na neposrednim izborima

Prema rezultatima Republičke izborne komisije (RIK) na 96,66 odsto biračkih mesta na izborima za Nacionalni savet Roma (glasalo 36.806 građana romske nacionalnosti) najviše glasova je dobila lista Srbija za Rome – Zajedno možemo sve – 35.176 ili 95,57% i 34 od 35 mandata.

Lista koju predvodi Bujanovčanin Ibro Idić – Za jedinstvo Roma Srbije, a na kojoj je većina kandidata sa juga zemlje, osvojila je 1.135 glasova i 1 mandat.

U nedelju 13. novembra u Srbiji su održani izbori za članove Saveta nacionalnih manjina, na kojima je 19 nacionalnih manjina svoje predstavnike u nacionalnim savetima biralo na neposrednim izborima, dok su četiri nacionalne manjine predstavnike birale  putem elektorskih skupština.

Kako su naveli u RIK-u, izborni proces prošao je bez nepravilnosti, a svi birači upisani u posebne biračke spiskove,  na neposrednim izborima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina mogli su da glasaju do 20.00 časova.

Članove nacionalnog saveta na neposrednim izborima birali su pripadnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, dok  su  makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska manjina predstavnike birala preko elektronske skupštine.

Reč je o značajnom društvenom događaju ne samo za nacionalne manjine u Republici Srbiji, jer su nacionalni saveti najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema Zakonu, poverena „javna ovlašćenja da učestvuje u odlučivanju ili da samostalno odlučuje o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima – naveli su iz Ministarstva za ljudska i manjisnka prava.

Kako navode, ovim izborima Republika Srbija je ponovo potvrdila da je država posvećena ostvarivanju manjinskih prava i prosperitetu nacionalnih manjina.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button