Region

Stanovnici naselja 12. februar u Nišu i dalje bez struje, čeka se potez ministarstva

Pokret Opre Roma oglasio se saopštenjem na svojoj fejsbuk stranici nakon sastanka. Kako navode, sve strane složile su se da je situacija urgentna i da traži brzo rešenje

Predstavnici stanovnika naselja 12. Februar u Nišu sastali su se u Beogradu sa ministarkom za energetiku i rudarstvo u Vladi R.Srbije, Zoranom MIhajlović, kako bi joj predočili problem o višemesečnom životu bez struje.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Pokreta Opre Roma koji su istakli da njihovi zahtevi, za sada, nisu uvaženi. Kako navode u saopštenju na sajtu Ministarstva važno je da se utvrdi tačan broj porodica koje su bez struje. Za sedam dana zakazan je novi sastanak.

Pokret Opre Roma oglasio se saopštenjem na svojoj fejsbuk stranici nakon sastanka. Kako navode, sve strane složile su se da je situacija urgentna i da traži brzo rešenje, da je pitanje starog duga važno za sve strane i da treba da se utvrdi šta taj dug tačno predstavlja i kakve su mogućnosti u razrešavanju istog, kao i da je potreban novi sporazum koji je model za rešavanje ovog problema.

Na sastanku je bilo vidno iznenađenje Ministarke što podaci između gradske uprave, EDS i EPS-a o činjeničnom stanju u ovom naselju nisu usklađeni. Naložila da se svi akteri uključe u hitno utvrđivanje svih pojedinosti kako bi se ovaj problem prevazišao.  Dogovoreno je zaposleni EPS-a, EDS-, Gradske uprave i Pokreta, uz pratnju građana u naselju, javno zabeleže činjenice svake porodice oko snadbevanja strujom – navode iz Opre Roma.

Za sedam dana zakazan je novi sastanak na kojem će prisustvovati i predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i Ministarstva finansija. Taj sastanak trebalo bi da ima za cilj da se nakon njega  kreira sistemsko rešenje za ovaj slučaj.

Iz Opre Roma u saopštenju naglašavaju da predlozi Pokreta na ovom sastanku nisu bili uvaženi, u nekim trenutcima tumačeni i kao nemogući od pojedinaca. Dodaju i da su insistirali na pronalaženju hitnog rešenja koje će omogućiti stanovnicima naselja da u toku zimskog perioda imaju električnu energiju, kao i da je stabilno sistemsko rešenje dobrodošlo.  

Kažu da se ministarka Mihailović složila  sa tim i rekla da će čim se utvrdi činjenično stanje kreirati paket koji će ubrzo omogućiti električnu energiju stanovnicima naselja 12. Februar.

Naš pokret se nada da stanovnici naselja neće morati da čekaju još nekoliko meseci, s obzirom na period godine, da bi se našlo sistemsko rešenje i zato ćemo se truditi da ispratimo ministarkin predlog i da odmah počnemo sa praćenjem nadležnih institucija u procesu utvrđivanja činjenica, a odmah zatim sredinom sledeće nedelje očekujemo najavljeni sastanak i razrešavanje situacije u skladu sa interesima stanovnika naselja – rekli su Opre Roma.

Sastanku sa Ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović, prisustvovali su predstavnici naselja 12. Februar u Nišu, predstavnici pokreta Opre Roma Srbija, zamenica gradonačelnice Niša, direktori Elektroprivrede Srbije i Elektrodistribucije Srbije.

Povod razgovora bilo je naselje koje je već 5 meseci bez električne energije i razgovor o potencijalnim rešenjima za ovaj problem.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button