Region

Sastanak u Nišu nije održan, novo okupljanje 17. oktobra

Čelnici gradske vlasti ističu da se građani nisu pojavili na sastanku jer nisu mogli da usaglase zahteve, dok su građani istakli da su molili nadležne da se sastanak odloži za jedan dan kako bi se spremili.

M.Milojević

Najavljeni sastanak između gradonačelnice Niša, predstavnika EPS-a i porodica bez struje nije održan, jer niko od meštana nije došao na sastanak. I dok čelnici gradske vlasti ističu da se građani nisu pojavili jer nisu mogli da usaglase zahteve, građani su  istakli da su molili nadležne da se sastanak odloži za jedan dan kako bi se spremili.

Kako su 24 porodice posle pet meseci i dalje u mraku, stanari naselja 12. februar najavljuju novo okupljanje ispred Gradske kuće već u ponedeljak 17. oktobra u 10 sati.

Gradonačelnica Niša  Dragana Sotirovski izjavila je da problem romskog naselja 12. februar datira od pre mnogo godina i da su im više puta izlazili u susret, naglasivši da bi pronašli neko rešenje da je neko došao na sastanak. Kako je navela, pismo sa zahtevima  ljudi  stiglo je dan ranije i oni su sa predstavnicima Elektrodistribucije uspeli da zakažu sastanak.

“Njima je 2020. godine, bez obzira na to što su dugovali mnogo novca, uključena struja uz veliko obećanje i potpisivanje određenih ugovora o reprogramu dugova  po kojima su se obavezali da će koliko toliko plaćati struju što su uradili kroz jednu, eventualno dve rate. Od 24 porodice i 10 legalnih priključaka sada smo došli u situaciju da imamo jedan jedini legalni priključak jer je 9 priključaka skinuto sa napajanja jer su nelegalno bili priključeni”, objašnjava Sotirovski.

Nedolazak meštani opravdavaju time što im nije javljeno na vreme i ističu da su zamolili da se sastanak pomeri za jedan dan, kako bi se pripremili.

“Mi smo samo tražili da se sastanak pomeri za jedan dan, ne za mesec dana, jer je u našem intersu da se sastanemo”, rekao je Ljubiša Vučković iz naselja 12. februar, dodajući da će se ponovo okupiti već u ponedeljak u 10 sati ispred Gradske kuće gde će ponoviti svoje zahteve. 

Gradonačelnica je istakla da su spremni da zakažu novi sastanak, ali da je pitanje kada će opet čelnici grada i direktori EPS-a i niškog ogranka Elektrodistibucije moći da se sastanu sa građanima.

“Mislim da nije korektno ako nekome gori pod nogama, ako neko ima veliki problem, ide hladno vreme, sutra može da padne sneg, da neko ne iskoristi tu šansu. Makar jedan stanovnik naselja da je došao da prenese ostalima šta i kako. Ne možete da dođete ispred Gradske kuće i vičete: Uključite nam struju, a da nemate zahteve i ne znate šta će da bude”, rekla je Sotirovski.

Povodom najnovije situacije saopštenjem se su oglasili i predstavnici pokreta Opre Roma, koji su i na terenu u naselju Crvena Zvezda.

“Gradonačelnica je danas organizovala sastanak, pozivajući sve bliske saradnike uključujući i medije, a zaboravljajući najvažnije aktere, odnosno stanovnike naselja. Tako da smo iznenađeni zašto se gradonačelnica našla u čudu zbog nepojavljivanja stanovnika naselja? Istine radi, ORS je zajedno sa stanovnicima naselja tražio da se promeni pristup i uslovi oko sastanka, kao i da grad zvanično pozove stanovnike naselja na dogovor oko novog fer i održivog sporazuma. Niko iz pokreta Opre Roma Srbija kao ni stanovnika naselja nije dobio zvanično pismo za pomenuti sastanak koji je gradonačelnica održala danas.  ORS predlaže da se ovde rijaliti šou zaustavi i da gradonačelnica odgovori na zvaničan dopis koji joj je upućen i formalno pozove stanovnike naselja na razgovor oko novog Sporazuma”, naveli su u saopštenju.

Podsetimo, nakon što su Romi iz Niša protestovali ispred Gradske kuće jer su 24 porodice od maja bez električne energije, predstavnici EPS-a i grada poručili su da su porodice krale struju i da problem može biti rešen samo po proceduri.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button