Region

Niš: Najava radikalizacije protesta ukoliko nadležni ne nađu rešenje

Saopćenje/Opre Roma Srbija

Nakon što su Romi iz Niša protestovali ispred Gradske kuće jer su 24 porodice od maja bez električne energije, predstavnici EPS-a i grada poručili su da su porodice krale struju i da se problem može biti rešen samo po proceduri. Da je procedura “zaobilažena” pred izbore, poručuju iz Pokreta i najavljuju radikalizaciju protesta.

Saopštenje koje su objavili na svojoj Fejsbuk stranici prenosimo u celosti.

Poštovana gradonačelnice Dragana Sotirovski i službenici Elektrodistribucije u Nišu,

Romsko naselje 12. Februar u Nišu ima decenijski problem sa električnom energijom zbog čega deca nemaju uslova za učenje, niti romske porodice za spremanje hrane i normalan život.

Više puta se na ovaj problem ukazivalo od strane zajednice međutim do sada nije nađeno adekvatno sistemsko rešenje. Bilo je nekoliko pokušaja nevladinog sektora i od strane opštine, mnogi ljudi posećivali  su naselje zbog ovog problema, političari obećavali ali da se do rešenja nije došlo. Prema rečima stanovnika naselja struja je uključivana u kontekstu izbora, a nakon toga isključivana.

Na sastanku su predstavnici gradske opštine pozvali pokret Opre Roma i predstavnike naselja na sastanak sa predstavnicima Elektrodistribucije Niš koji je zakazan za ponedeljak 26.09. Sastanak je bez ikakvog obrazloženja otkazan, a o tome nismo obavešteni ni mi, ni stanovnici naselja 12. Februar.

Romskoj zajednici je dosta manipulacija i zataškivanja ovog slučaja. Zahtevamo od grada Niša da odgovori zahtevima Roma iz naselja 12. Februar:

– Po ubrzanom postupku da se stanovnicima priključi struja

– Dok se radi na sistemskom rešenju za ovaj problem koje će se napraviti čim se usvoje izmene Zakona o ozakonjenju objekata, svakom domaćinstvu dati brojilo za struju

 – Za svaku porodicu obezbediti da minimum jedan član porodice koji je radno sposoban dobije posao kako bi rešenje problema bilo održivo

Takođe, pozivamo predstavnike gradske opštine Crveni Krst koji su prisustvovali sastanku da preuzmu odgovornost i da ne pokušavaju da obmanama zataškaju i ovaj slučaj.

Ukoliko se struja ne pusti romskom naselju možete onda da nas naučite kako da kupimo stanove za dve godine sa platom od 60.000 dinara i da onda imamo struju. Isto tako možda je Nišu potrebna bolja vlast koja je sa lokalnog nivoa i poznaje problematiku svojih građana.

Nas ne zanima birokratija koja postoji oko rešenja problema niti birokratija sme da bude prepreka za rešavanje osnovnog egzistencijalnog prava!

 Ovaj problem je ozbiljan i ima konsekvence na 24 porodice kojima život zavisi od toga da li će imati minimum uslova za preživljavanje predstojećeg zimskog perioda.

Ukoliko se na protestno pismo ne odazovu relevantne institucije najavljujemo radikalizaciju protesta!

Podsetimo, Nekoliko desetina stanovnika niškog naselja Crveni krst protestovalo je ulicama grada ispred Gradske kuće, nezadovoljni što su više od pet meseci bez struje. Kako su naveli, dvadeset i četiri porodice sa decom od maja nemaju električnu energiju. Od nadležnih zahtevaju da im pomognu da reše problem, inače će nastaviti sa protestima, a spremni su ina štrajk glađu.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button