Region

Iako postoji zakon, za diskriminaciju Roma u Srbiji skoro niko ne odgovara

Direktor YUROM centra Osman Balić podsjetio je na odluku mađarskog suda kojom je presuđeno da je mađarsko društvo odgovorno za diskriminaciju Roma u oblasti obrazovanja zbog čega je Mađarska u obavezi da Romima isplati 80 miliona forinti

D.M.

Od novembra 2021. godine u Srbiji je zabilježeno 17 slučajeva diskriminacije prema Romima, od kojih je sedam prijavljeno povjereniku za zaštitu ravnopravnosti, saopšteno je na predstavljanju izvještaja “Unapređenje pristupa pravdi za Rome u Mađarskoj i Srbiji” nevladinih organizacija Praxis i “Mi ovdje pripadamo” (Idetartozunk).

Predstavnica Praxisa Marija Dražović istakla je da su ključni nalazi izvještaja da su Romi i 13 godina nakon usvajana Zakona o zabrani diskriminacije izloženi različitim oblicima diskriminacije.

Istakla je da su Romi od najranijeg uzrasta svakodnevno izloženi diskriminaciji i da se može steći utisak da „Romi prihvataju određena diskriminatorna ponašanja kao prihvatljiv i normalan dio svakodnevnice“.

Ukazala je da Romi nerado prijavljuju diskriminaciju jer smatraju da na taj način ne mogu da riješe problem, da tako neće pomoći ni drugima, a da se najviše plaše da će trpjeti posljedice, odnosno viktimizaciju.

Dražović je ukazala da je Romima potrebna besplatna pravna pomoć da bi identifikovali neko ponašanje kao diskriminaciju i asistencija da bi koristili pravne lijekove kako bi se od diskriminacije zaštitili.

Istakla je da se većina slučajeva odnosi na diskriminaciju pri zapošljavanju i dodala da gotovo ne postoji slučaj da je neko diskriminisan samo po nacionalnoj osnovi, zato što je Rom već su te osobe diskriminisane i po drugim osnovama.

Navela je slučaj Romkinje koja je, iako je devet godina radila u zdravstvenoj instituciji, neprestano bila angažovana na osnovu ugovora o privremenim poslovima dok su njene neromske kolege bile zaposlene na neodređeno.

Navela je i slučaj Romkinje koja je dobila otkaz u butiku nakon dvije sedmice, kada ju je upoznala vlasnikova supruga, koja joj je saopštila da je butiku potreban neko ko „nije takvog izgleda“, odnosno da im treba „neko ko nije tamne puti zbog samih kupaca“, uz objašnjenje da je za protekle dvije sedmice „opao promet“.

Direktor YUROM centra Osman Balić podsjetio je na odluku mađarskog suda kojom je presuđeno da je mađarsko društvo odgovorno za diskriminaciju Roma u oblasti obrazovanja zbog čega je Mađarska u obavezi da Romima isplati 80 miliona forinti.

On je istakao da diskriminacija ima cijenu i da je dobro što je ta kazna egzaktno utvrđena, ocijenivši da je „zločin uskratiti djeci obrazovanje“.

Istakao je da bi bilo dobro da neko u Srbiji plati zbog diskriminacije jer zbog diskriminacije prema Romima skoro niko nije odgovarao i pored toga što postoji Zakon.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button