Novosti

U četvrtak zatvaranje Pravo Ljudski Film Festivala

Film koji će zatvoriti festival se trenutno prikazuje na festivalima širom svijeta i dobija vrlo visoke ocjene kritičara uključujući kritičara The Guardiana koji ga opisuje kao “zapanjujuće djelo preživljanja i otpora”.

U četvrtak, 22.9. u 19h, u kinu Meeting Point, Pravo Ljudski Film Festival prikazat će zadnji film svog 17. izdanja.

“Suho tlo gori” film je Joane Pimente i Adirley Queirós koji je premijerno prikazan ove godine na Berlinaleu. Film je priča o grupi žena iz Sol Nascentea („Izlazeće sunce“), na periferiji brazilijskog satelitskog grada Ceilândia koje pronalaze sirovu naftu. Djelujući kao kolektiv, predvođene sestrama Chitarom i Leom, pretvaraju naftu u benzin za prodaju te pregovaraju s bajkerima koji kasnije bezin distribuiraju za svoj udio, dok se bore protiv konkurentskih kartela.

Film se trenutno prikazuje na festivalima širom svijeta i dobija vrlo visoke ocjene kritičara uključujući kritičara The Guardiana koji ga opisuje kao “zapanjujuće djelo preživljanja i otpora”. Kumjana Novakova, direktorica PLJ, ga opisuje kao film koji sve žene i feministice ne smiju propustiti te kao jedan od “najhrabrijih filmova za koji si morate dozvoliti da vas iznenadi”.

Projekcijom ovog filma, zatvara se 17. izdanje Pravo Ljudski Film Festivala tokom kojeg smo prikazali 26 filmova u četiri programa, te ugostili niz gostiju.

Vidimo se na Pravo Ljudski Film Festivalu 18, sljedeće godine, saopćili su iz organizacije festivala.

Sedamnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala velikodušno je podržano od strane Nacionalne fondacije za demokratiju (Vašington) – NED, kao i mnogih drugih partnera: Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo culture i sporta Kantona Sarajevo, Ambasada Brazila u Bosni i Hercegovini, Austrijski kulturni forum Sarajevo i Ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini, Accion Cultural Espanola – AC/E, Predstavništvo vlade Katalonije u Jugoistočnoj Europi, Filmski centar Sarajevo, Historijski muzej Bosne i Hercegovine.

(Newipe)

Srodni artikli

Back to top button